Wolna niedziela to świetny dzień, aby przygotować dla rodziny pyszne ciasto, którym poczęstować możemy gości, którzy mogą nas tego dnia odwiedzić. Proponujemy pyszny sernik kawowy na czekoladowym spodzie, który zachwyci absolutnie każdego! Pamiętajmy tylko, aby w składniki zaopatrzyć się dzisiaj - jutro sklepy są zamknięte!


Składniki

spód

  • 250 g herbatników

  • 120 g masła

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • ½ łyżeczki soli

masa - składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  • 1 kg twarogu na sernik

  • 150 g cukru pudru

  • 4 jajka

  • 200 g kwaśnej śmietany

  • 50 ml mleka

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • łyżka masła

  • kakao

Przygotowanie

  1. Ciasteczka włóż do woreczka i rozbij tłuczkiem lub rozdrobnij blenderem. Wymieszaj z solą, roztopionym masłem i drobno posiekaną czekoladą.

  2. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na niej masę ciasteczkową. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.

  3. W rondelku roztop masło, dodaj mleko i kawę. Zagotuj i odstaw do przestygnięcia.

  4. W misce zmiksuj na gładką masę ser, cukier puder, jajka, śmietanę oraz rozpuszczoną i przestudzoną kawę.

  5. Masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy.

  6. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C., a na jego dno połóż pojemnik z wodą.

  7. Do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę połóż tortownicę i piecz 40 minut. Następnie co 10 minut obniżaj temperaturę pieczenia o 10 stopni aż dojdziesz do 130 stopni Celsjusza. Gdy wierzch się zetnie, sernik jest gotowy.

  8. Sernika nie wyciągaj od razu z piernika, pozwól mu w nim powoli stygnąć- unikniemy opadnięcia.

  9. Przestudzony sernik oprósz kakao.

  10. Całość schowaj do lodówki na kilka godzin.