Rakotwórczy glifosat został odnaleziony w czternastu markach niemieckiego piwa.
Według badań Instytutu Środowiska z Monachium, najwięcej rakotwórczej substancji jest w popularnym także w Polsce piwie Hasseröder. W litrze tego piwa znajduje się aż 30 mikrogramów substancji, choć dopuszczalna norma to 0,1 mikrograma na litr.
Rakotwórczą substancje naukowcy odkryli też w piwach marek: Jever, Warsteiner, Radeberger, Veltins, Krombacher, Paulaner, Bitburger, Erdinger oraz Becks.
Niemieckie stowarzyszenie producentów piwa zapewnia jednak, że substancja nie powinna być zagrożeniem dla przeciętnego piwosza.
- Dorosła osoba musiałaby pić tysiąc litrów piwa dziennie, by doznała uszczerbku na zdrowiu z powodu tej substancji – powiedział rzecznik organizacji.
Jednak Światowa Organizacja Zdrowia od zeszłego roku oficjalnie uznaje glifosat za substancję rakotwórczą.
Rakotwórczą substancje naukowcy odkryli też w piwach marek: Jever, Warsteiner, Radeberger, Veltins, Krombacher, Paulaner, Bitburger, Erdinger oraz Becks.
Niemieckie stowarzyszenie producentów piwa zapewnia jednak, że substancja nie powinna być zagrożeniem dla przeciętnego piwosza.
- Dorosła osoba musiałaby pić tysiąc litrów piwa dziennie, by doznała uszczerbku na zdrowiu z powodu tej substancji – powiedział rzecznik organizacji.
Jednak Światowa Organizacja Zdrowia od zeszłego roku oficjalnie uznaje glifosat za substancję rakotwórczą.
tag/Radio Szczecin