Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin, dlatego wypróbuj przepis na warzywa pod beszamelem. Jest bardzo prosty, a smaczne i zdrowe danie przygotujesz niezwykle szybko.

Składniki:

  • 50 dag warzyw mrożonych (brokuły, brukselka, kalafior, marchewka)
  • 5 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 5 dag sera gouda
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mleko
  • olej do natłuszczania naczynia

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuj sos beszamelowy. W tym celu zarumień mąkę na suchej patelni i połącz ją z masłem. Następnie rozprowadź zasmażkę mlekiem i dokładnie wymieszaj. Beszamel powinien być gęsty i jednolity. Zagotuj go, a następnie przypraw solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.

2. Warzywa! Gotuj je przez 5 minut w osolonej wodzie, a później odcedź.

4. Najpierw wysmaruj żaroodporne naczynie tłuszczem, ułóż w nim warzywa i zalej sosem beszamelowym. Danie posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na 15 minut.

5. Warzywa zapiekane pod beszamelem doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Smacznego! (http://jejswiat.pl/