Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Składniki na 1 półmisek:

  • 3 płaty śledzia matias 

  • mleko do moczenia śledzi

  • 1 większe jabłko (najlepiej słodkie, soczyste)

  • 1 łyżeczka sok z cytryny do skropienia jabłka

  • ew. 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli sos wyjdzie mało słodki)

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% 

  • 3 - 4 łyżki majonezu Winiary

  • 1 średnia cebula

  • pieprz

1. Śledzie dokładnie płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do miski, zalewam zimnym mlekiem i moczę przez kilka godzin. Jeśli matiasy po tym czasie wciąż są za słone, odlewam mleko i zalewam świeżym, pozostawiam do wymoczenia. Śledzie kroję na mniejsze kawałki na ukos. 

2. Jabłko obieram i kroję w małą kosteczkę, skrapiam sokiem z cytryny. Cebulę obieram, drobno siekam, przekładam na sitko i przelewam wrzątkiem, odcedzam i pozostawiam do ostudzenia.

3. Do pokrojonego jabłka i cebuli dodaję majonez i śmietanę. Doprawiam do smaku cukrem pudrem i pieprzem. Całość dokładnie mieszam.

4. Pokrojone śledzie układam na półmisek. Następnie wykładam sos, dokładnie rozprowadzam. Śledzie w śmietanie przechowuję w lodówce. Najlepsze są po kilku godzinach chłodzenia

Więc na Święta Bożego Narodzenia przygotuj polskiego śledzia. (uwielbiamgotowac.com)

mm