Pollo all'aglio, czyli kurczak w czosnku - po włosku - zdjęcie
22.11.17, 08:00fot. Cajsa Lilliehook, lic. CC BY-SA 2.0 via Wikipedia

Pollo all'aglio, czyli kurczak w czosnku - po włosku

Jeżeli ktoś uwielbia kurczaka i jest prawdziwym amatorem czosnku, trudno wyobrazić sobie przepis lepiej skrojony pod jego podniebienie.

Kurczak to jedno z najbardziej popularnych mięs. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Dziś proponujemy ten najbardziej... czosnkowy. Choć nie każdemu ta wersja przypadnie do gustu, ci którzy lubią wspaniały aromat czosnku będą zachwyceni.

Oto czego potrzebujemy:

1. Udka z kurczaka (4 sztuki)
2. 40 ząbków czosnku
3. 1 łyżka białego wina
4. 2 marchewki
5. 2 łodygi selera naciowego
6. 5 łyżek oliwy z oliwek
7. Tymianek, pietruszka, liść laurowy

Sposób przygotowania

Na początek obcinamy stawy z udek. Obieramy czosnek. Marchewkę kroimy w kostkę. Selera kroimy w dość spore kawałki. Następnie warzywa wrzucamy na dno dużej głębokiej patelni. Dodajemy zioła, na następnie wino i oliwę. Doprawiamy pieprzem i solą. Na warzywach i zioła układamy udka z kurczaka. Ponownie doprawiamy pieprzem i solą, a potem polewamy oliwą.

Pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z patelni czosnek, rozgniatamy widelcem, tak aby powstała papka i mieszamy z sosem.

Podajemy kurczaka wraz z marchewką i sosem czosnkowym. Smacznego!

mod