Polacy, Rodacy, wybiła ostatnia godzina! Nie owijając w bawełnę zapraszamy wszystkich  jutro od samego rana na całodzienną biesiadę (śniadanie, obiad i kolacja) przerywaną wszak koniecznością wzięcia udziału we Mszy Świętej (obowiązkowo dla każdego Polaka – katolika) oraz wyborach do parlamentu.

Niech emeryci i lud żyjący skromnie wybaczy nam wystawność wybranej dla was sali.  Menu nakierowane jest jednak na polską tradycją i powszechną dostępność potrzebnych do niej produktów. Okazja wszak jest wyjątkowa. Jutro z chwilą zamknięcia lokali wyborczych zamierzamy bowiem ogłosić koniec IIIRP!!!  Ażeby jednak nie podzielić losu znanej i lubianej aktorki, która przed laty ogłosiła narodowi koniec komunizmu, usilnie jeszcze raz wzywamy ten Naród do „pospolitego ruszenia” na wybory !!!

Miejsce przy naszym stole dostępne jest dla każdego Mocium Pana, rodaka.

W ramach skromnej opłaty usilnie prosimy o udostępnienie zaproszenia na Facebooku i na waszych Grupach FB.

Poniżej proponujemy niedzielne biesiadne polskie Menu: Jutro Módl się i Glosuj a potem jedz pij i popuszczaj pasa. To wszak pożegnanie Kiszczaka et consortes !!!


MENU wyborcze Prawego Polaka na 25.10.2015 r.

ŚNIADANIE

Jajecznica z grzybami po staropolsku

Składniki:

4-5 jaj

25dkg młodych grzybów (prawe lub rydze)

3 łyżki masła

1 cebula

3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

Sposób przyrządzania:
25 dkg młodych grzybów prawdziwych lub rydzów, po pokrajaniu ich na cienkie paseczki, dusimy w 3-4 dkg masła z dodatkiem 1 drobniutko posiekanej cebuli. Miękkie grzyby podprawiamy 3 łyżkami gęstej śmietany, a gdy śmietana zagotuje się, wbijamy 4-5 jaj i dodajemy nieco drobno posiekanej naci pietruszki. Jajecznice smażymy na małym ogniu, mieszając. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, podajemy ją w patelni, w której się smażyła.Kto woli, może posypać usmażoną już jajecznicę pietruszką, a nawet oprószyć najdrobniej posiekanym szczypiorkiem.  Jajecznica z podanych proporcji może zaspokoić apetyt 3 osób.

OBIAD

Schab z kostką z GRILLA

składniki
2 kotlety schabowe z kostką, gr. ok 2 cm
marynata
1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosu
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 duży ząbek czosnku
2 - 3 listki szałwii
4 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie
Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Do miseczki nalać oliwę , dodać posiekany czosnek i papryczkę, startą skórkę cytrynową, listki szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron mięso, odłożyć aby przeszło smakami na co najmniej 30 minut. Smażyć na patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony, tak aby mięso ładnie się zrumieniło. Smacznego!

Kapusta kiszona zasmażana

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty

  • niewielki kawałek kości wieprzowej lub 2 skrzydełka (10, 20 dag)

  • garść suszonych grzybów leśnych

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • przyprawy: listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Zagotować 3/4 l wody, dodać do niego wypłukane suszone grzyby, oczyszczone skrzydełka lub kość. Gotować 15 minut, następnie dodać kiszoną kapustę, wcześniej pokrojoną na 2 cm kawałki, przyprawy, zagotować. Po zagotowaniu odkrywamy garnek z kapustą, ulotnią się wówczas olejki eteryczne, które powodują gorzkawość kapusty. Gotować 15 minut bez przykrycia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić dodać do kapusty. Gotować 0,5 godziny pod przykryciem. Masło roztopić dodać mąkę rozmieszać, zasmażać 1 minutę cały czas mieszając (zasmażka I stopnia) dodać do kapusty przemieszać by nie powstały grudki, zagotować i podawać.

KOLACJA!

Na kolacje odgrzewamy schab z grilla, otwieramy grzybki marynowane z tamtego roku i popijając zimnym piwkiem czekamy na zasłużone ogłoszenie końca IIIRP !

 

 REDAKCJA FRONDA.pl