Piernikowy sernik z białej czekolady

Błyskawiczne serniczki na zimno z dodatkiem białej czekolady, przekładane pierniczkami. Wspaniała kombinacja pierniczków ze słodką czekoladą i kwaskowym smakiem serków. Bez dodatku jajek i zagęszczaczy.

Potrzebujesz

250 g pierniczków 

75 g masła

Masa sernikowa 

250 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

250 g sera homogenizowanego, tłustego

50 g cukru pudru

200 g białej czekolady

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku. Pierniczki pokruszyć i włożyć do blendera, zalać masłem i zmiksować
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Ser homogenizowany i mascarpone utrzeć z cukrem. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do masy razem z bitą śmietaną i wymieszać. Następnie wmieszać jeszcze ciepłą czekoladę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na spód miseczek wyłożyć pierniczki, przykryć masą sernikową. Powtórzyć czynność oraz zakończyć pierniczkami. Odstawić na godzinę do lodówki lub na całą noc.

Smacznego.

Za: Facebook