Piernikowy sernik z białej czekolady
Błyskawiczne serniczki na zimno z dodatkiem białej czekolady, przekładane pierniczkami. Wspaniała kombinacja pierniczków ze słodką czekoladą i kwaskowym smakiem serków. Bez dodatku jajek i zagęszczaczy.
Potrzebujesz
250 g pierniczków
75 g masła
Masa sernikowa
250 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
250 g sera homogenizowanego, tłustego
50 g cukru pudru
200 g białej czekolady
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Pierniczki pokruszyć i włożyć do blendera, zalać masłem i zmiksować
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Ser homogenizowany i mascarpone utrzeć z cukrem. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do masy razem z bitą śmietaną i wymieszać. Następnie wmieszać jeszcze ciepłą czekoladę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na spód miseczek wyłożyć pierniczki, przykryć masą sernikową. Powtórzyć czynność oraz zakończyć pierniczkami. Odstawić na godzinę do lodówki lub na całą noc.
Smacznego.
Za: Facebook