Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może pora się dostosować i zacząć dbać o swoje zdrowie?

Przygotuj:

 

    1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)

    1 paprykę

    2 pomidory

    1 cebulę

    2 ziemniaki

    3 ząbki czosnku

    szklankę bulionu warzywnego

    pół szklanki śmietany

    łyżeczkę mąki

    łyżkę soku z cytryny

    łyżkę posiekanej natki tymianku

    łyżkę słodkiej mielonej papryki

    4 łyżki oleju

    sól, pieprz

 

Krok 1

Dania rybne nie są zbyt skomplikowane, nie musisz się obawiać żadnych kłopotów w kuchni.

Krok 2

Zacznij od odpowiedniego przygotowania filetów rybnych. Musisz je skropić sokiem z cytryny.

Krok 3

Posiekaj cebulę i czosnek, a później zeszklij je na oleju.

Krok 4

Pokrój w kostkę paprykę i ziemniaki i samaż je w rondlu z czosnkiem i cebulą 5 minut.

Krok 5

Do powstającego gulaszu rybnego włóż teraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

Krok 6

Całość zalej bulionem i zagotuj.

Krok 7

Danie rybne już prawie gotowe. Teraz ułóż na wierzchu filet i dopraw gulasz papryką, ziołami, solą i pieprzem. Całość musi się gotować około 20 minut.

Krok 8

Pod koniec gotowania wlej śmietanę wymieszaną z mąką, delikatnie rozprowadź w rondlu i pozwól, by gulasz z ryby gotował się ostatnie 5 minut.

Krok 9

I oto gulasz z ryby - sposób na pyszny obiad. Smacznego!