25.01.19, 08:30fot. jules, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr, zdj. edyt.

Piątek - więc pościsz. Przepis na doskonały gulasz rybny

Gulasz rybny jest lekki i smaczny. To miła odmiana od schabowych, mielonych i kurczaka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża ilość warzyw, które dostarczają wielu cennych witamin. Wszystkie zasady zdrowego żywienia mówią, że trzeba jeść ryby. Może pora się dostosować i zacząć dbać o swoje zdrowie?

Przygotuj:

 

    1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)

    1 paprykę

    2 pomidory

    1 cebulę

    2 ziemniaki

    3 ząbki czosnku

    szklankę bulionu warzywnego

    pół szklanki śmietany

    łyżeczkę mąki

    łyżkę soku z cytryny

    łyżkę posiekanej natki tymianku

    łyżkę słodkiej mielonej papryki

    4 łyżki oleju

    sól, pieprz

 

Krok 1

Dania rybne nie są zbyt skomplikowane, nie musisz się obawiać żadnych kłopotów w kuchni.

Krok 2

Zacznij od odpowiedniego przygotowania filetów rybnych. Musisz je skropić sokiem z cytryny.

Krok 3

Posiekaj cebulę i czosnek, a później zeszklij je na oleju.

Krok 4

Pokrój w kostkę paprykę i ziemniaki i samaż je w rondlu z czosnkiem i cebulą 5 minut.

Krok 5

Do powstającego gulaszu rybnego włóż teraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

Krok 6

Całość zalej bulionem i zagotuj.

Krok 7

Danie rybne już prawie gotowe. Teraz ułóż na wierzchu filet i dopraw gulasz papryką, ziołami, solą i pieprzem. Całość musi się gotować około 20 minut.

Krok 8

Pod koniec gotowania wlej śmietanę wymieszaną z mąką, delikatnie rozprowadź w rondlu i pozwól, by gulasz z ryby gotował się ostatnie 5 minut.

Krok 9

I oto gulasz z ryby - sposób na pyszny obiad. Smacznego!

Komentarze

zmiecz2019.05.19 0:25
Gulasz z ryyyyybyyyyy ??? To musi byc cos obrzydliwego !!! Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!
TakTylko2019.01.25 19:52
Dość wypaśne danie jak na post. Nie to, żebym się jakoś super na tym znał... ale post to chyba coś więcej niż odmawianie sobie mięsa.
Nik2019.01.25 12:56
Wspaniałe danie z ryb można też wziąć owoce morza itp. Tylko pytam siebie czy to ma coś wspólnego z postem oprócz formalnej wstrzemięźliwości od mięsa ?
Nygi2019.01.25 16:59
No właśnie, super danie. Nie jeden zjada podobne w ciągu tygodnia, bo smaczne, eleganckie. A na czym polega post? Ktoś, kto w piątek zje kawałek pasztetowej to grzesznik, a gulasz rybny, łosoś, sałatka z tuńczyka, ryba po grecku to dania postne. Umiar, umiar potrzebny a nie faryzeizm.
ekonom2019.01.25 10:27
a co zrobić z rybą, która zostaje po zrobieniu tego dania? i po co ją kupować, skoro w przepisie nie jest wykorzystana?
Nygi2019.01.25 17:05
Oj, jest wykorzystana. Trzeba ją skropić sokiem z cytryny (krok 2) a pod koniec ułożyć na gulaszu (krok 7). ;-)
Maxi2019.01.26 0:04
Oj, ktoś tu jest półanalfabetą... niby czyta, ale nijak nie może nic zrozumieć
TWBEATA2019.01.25 8:56
Oj wej, Hawa nagila :D
tomasz2019.01.25 8:41
"Piątek - więc pościsz." Niby dlatego,że kiedyś jakiś księżyna tak zadecydował?
Janusz2019.01.25 12:02
"Uczniowie Jana podeszli do Jezusa i zapytali: Dlaczego my i faryzeusze dużo pościmy, Twoi zaś uczniowie nie poszczą? Jezus im rzekł: Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć". Więc to nie jakiś księżyna nakazał post w piątek, lecz Jezus Pozdrawiam
Brokrak2019.01.25 8:38
Są jeszcze tacy, którzy poszczą w piątek?? A po co i dlaczego?
zdz2019.01.25 15:19
Bo takie jest przykazanie kościelne, a poza tym jest to akt pokuty w dzień śmierci Chrystusa