Filet z dorsza z duszonymi warzywami, smaczne i zdrowe
Składniki:
danie dla 4 osób
- Ok 500 gram dorsza
- 3-4 duże marchewki
- 2 pietruszki1 cebula,
- 3/4 szkanki fasolki szparagowej
- kilka czarnych oliwek
- ew. pół szkanki mrożonego groszku i kukurydzy
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w półtalarki. Do garnka wlać ok pół szklanki wody, wrzucić warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu do miękkości. Na koniec posolić i popieprzyć.
W garnku do gotowania na parze ugotować filety z dorsza. Gotować ok 8-10 min. w zależności od grubości ryby.
Na talerzu ułożyć warzywa, na warzywa połóżyć po porcji ryby lekko rybę posolić i popieprzyć. Podawać z ciemnym pieczywem.