Dziś polecamy:

Dynia pieczona na słodko

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni

  • 2-3 łyżki miodu gryczanego (można zastąpić innym miodem lub cukrem trzcinowym)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • kilka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Dynię pokrój w mniej więcej centymetrowe kawałki, wyrzuć gniazdo nasienne, miąższ ułóż na blasze. Polej 1 łyżką miodu, posyp posiekanymi orzechami i posyp cynamonem. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 minut.

Dynia pieczona na ostro

Składniki:
ok. 1 kg dyni
płatki chilli
kilka gałązek rozmarynu
sól morska
oliwa
czerwona cebula

Sposób przygotowania:
Dynię przygotuj tak, jak w przepisie powyżej. Ułóż na niej gałązki rozmarynu, posól, posyp płatkami chilli. Wokół dyni ułóż cebule wcześniej obrane i pokrojone w ćwiartki. Całość skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 30 minut.

Chrupiące placuszki z dyni, cukini, marchewki

SKŁADNIKI:

  • 500 g dyni (polecamy gatunek hokkaido)

  • 1 mała cukinia

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

  • pół łyżeczki imbir

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie:

Dynię obieramy i usuwamy pestki. Trzemy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z marchewką. Na tarce ucieramy też cebulę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Startą cukienię odkładamy na chwilę (około 2-3 minuty) do osobnej miseczki, solimy i czekamy aż puści wodę, wtedy odsączamy cały płyn (najlepiej wyciskając dłońmi) i przekładamy ją do miski z dynią. Wszystko mieszamy. Dodajemy dwa jajka i 3/4 szklanki mąki. Przyprawiamy jedną łyżeczką startego imbiru. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszyskto razem ponownie mieszamy – łyżką lub ręką. 

Wlewamy na patelnię olej i rozgrzewamy.

Formujemy łyżką cienkie placuszki i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. 

Gdy placki się usmażą przekładamy na ręcznik papierowy i pozwalamy aby nadmiar oleju odciekł, a placki trochę się podsuszyły.