Udka kurczaka po hiszpańsku. Bardzo smaczne i nieskomplikowane do zrobienia udka kurczaka duszone w sosie z pomidorów i papryki. Spróbuj sam!

(2-3 porcje)

2 ćwiartki kurczaka,

1 cebula,

1 czerwona papryka,

½ pomarańczy,

1 puszka krojonych pomidorów,

2 łyżki oliwy,

2 ząbki czosnku,

szczypta suszonego estragonu,

szczypta suszonego oregano,

szczypta suszonego tymianku,

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

½ łyżeczki chili w proszku (można dać mniej, wg uznania),

sól i pieprz

Przygotowanie:


Mięso umyć, osuszyć, oddzielić udka od podudzi. Z każdego kawałka usunąć skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i posiekany czosnek. Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory z puszki, zioła, słodką paprykę i chili. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Do sosu włożyć kurczaka i obłożyć go kawałkami pomarańczy ze skórą (uprzednio wyszorowaną i sparzoną). Dusić pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. 
Podawać z ziemniakami lub ryżem. http://zpierwszegotloczenia.pl/

Smacznego!