Placki z cukinii można przygotować całkiem podobnie jak te tradycyjne, ziemniaczane. Jest to danie lekkie, a zarazem- proste i szybkie w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na placki z cukinii:
Składniki:
2 średnie cukinie
6 łyżek mąki
1 ząbek czosnku
1 jajko
130g sera feta
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie umyj cukinie, odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnnych oczkach. Usuń nasiona, jeżeli są.
Startą masę włóż do sitka. Posyp szczyptą soli i odstaw na 10-15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie przełóż masę do miski, dodaj jajko i ser, dosyp pieprzu.
Czosnek obierz i przecińsnij przez praskę, a następnie dodaj do masy z cukinii. Całość wymieszaj jeszcze z mąką.
Rozgrzej olej na patelni, Nałóż łyżką masę. Usmaż placki z obu stron, aż zyskają złoty kolor. Gotowe placki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu,
Jak podać placki? Będą smakować dobrze ze śmietaną albo posypane koperkiem.
Smacznego!
tag/Fronda.pl