Gdy myślimy o rybie jako daniu obiadowym zazwyczaj na myśl przychodzi nam pyszna smażona ryba z patelni, rzadziej grillowana. Łatwo zapomnieć, że wspaniałym sposobem na przygotowanie pysznego i zdrowego "rybiego" posiłku jest zupa rybna.

Poniższy przepis przedstawia zupę ugotowaną na rybich głowach. Odznacza się ona wyjątkowym aromatem oraz smakiem. Z pewnością będzie stanowić urozmaicenie dla naszego codziennego menu.

Składniki:

- 2 głowy karpia
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 goździki
- sól
- pieprz
- pół szklanki śmietanki 18%
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy ryby (bardzo dokładnie!), po czym przekładamy je do garnka. Zalewamy zimną wodą i dodajemy sól. Potem podgrzewamy na wolnym ogniu, raz na jakiś czas lekko mieszając. 

Pokrojone warzywa dodajemy do wywaru. Cebulę wcześniej lekko przyrumieniamy na patelni. Dodajemy do wywaru ziele angielskie, goździki, pieprz oraz liście laurowe. Gotujemy przez 40 minut na małym ogniu. Gdy zupa się ugotuje, przecedzamy ją. 

Dodajemy śmietanę i doprawiamy. Zupa najlepiej smakuje z grzankami. 

Smacznego!

daug