Tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej - w Polsce popularna zwłaszcza na Podlasiu, ale również na Kurpiach. Podstawa - to ziemniaki z boczkiem. Naprawdę pyszne - w sam raz na niezobowiązujący, sobotni obiad. 
  • ziemniaki 9 szt.
  • cebula 1 szt.
  • wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • jelito wieprzowe cienkie 1,5 m

Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody), lub kroimy w malutką kostkę, dodajemy startą cebulę i grubo zmielone mięso lub pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy.

Kiełbasę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 15-20 minut, studzimy w zimnej wodzie.

Tak przygotowaną kiełbasę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.

I gotowe - życzymy smacznego!