Dzisiaj czas na... słodkiego banana w cieście - zdjęcie
13.02.17, 10:20Fot. insatiablemunch, lic. CC BY 2.0 via Flickr

Dzisiaj czas na... słodkiego banana w cieście

Banana można zwyczajnie obrać ze skórki i zjeść. Będzie to smaczna i zdrowa przekąska. Ale można z nim też zrobić coś innego i przy naprawdę małym wysiłku skomponować szybki i przepyszny deser. 

Trudno o prostszy przepis. Potrzebujemy bananów (co oczywiste) i ciasta (co równie oczywiste). Łącząc jedno z drugim przy użyciu patelni z gorącym olejem otrzymamy danie sycące, słodkie i charakterystyczne w smaku.

Oto potrzebne składniki:

Kilka dojrzałych bananów (przy proponowanej ilości ciasta najlepiej 4, albo 5)

Ciasto:
1 szklanka mleka
1 całe jajko,
ok. 1 szklanka mąki
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli,
olej do smażenia
cukier puder/bita śmietana

Sposób przygotowania:

Najpierw bierzemy się za przygotowanie ciasta. Do niedużej miski wlewamy szklankę mleka i wbijamy jajko. Dokładnie łączymy ze sobą składniki za pomocą miksera. Następnie, aby powstało gęste ciasto, dodajemy mąkę. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Uwaga! Nie musimy dodawać dokładnie jednej szklanki mąki, może być jej nieco więcej, grunt, żeby ciasto nie było rzadkie, lecz było w stanie dokładnie oblepić nasze banany.

Następnie dodajemy łyżkę cukru wanilinowego oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdruż, a następnie na pół (z jednego banana powinny powstać cztery części, można go pokroić nieco inaczej wedle uznania, ale taka wielkość sprawdza się najlepiej).

Na patelni rozgrzewamy olej. Dobrze jest, aby było go więcej, tak aby banany były w nim zanurzone. Ważne jest, aby olej był bardzo gorący. Oblepiamy banany w cieście i wrzucamy po kolei na olej. Po zanurzeniu banana w cieście nie wrzucajmy go jednak od razu, lecz strząśnijmy nadmiar ciasta.

Smażymy do uzyskania złocistego koloru, po czym wyjmujemy, kładziemy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Banany smakują też genialnie z bitą śmietaną, lub jako dodatek do lodów. 

daug