Dziś: Bajeczne kotlety jajeczne! - zdjęcie
11.04.19, 07:45screenshot Youtube - Magia Kuchni

Dziś: Bajeczne kotlety jajeczne!

3

W Wielkim Poście wiele osób rezygnuje na przykład z jedzenia mięsa. Nietrudno wówczas o to, by zabrakło pomysłów na kolejne obiady. Dla tych osób oraz wszystkich, którzy chcą przypomnieć sobie czasy dzieciństwa, prezentujemy przepis na kotlety jajeczne:

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko świeże
  • 1 cebula (mała)
  • 1 bułka + mleko do namoczenia
  • 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera. Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko.

Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki.

Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano - z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze (3):

Adam2019.04.11 14:34
Tylko do smażenia to masło a nie olej, będą lepiej smakowały!
lucjanhenryk2019.04.11 9:35
"Żryj mniej świnio - oto dieta cud" dała kwik maciora?
dym kadzidlo uhaha2019.04.11 9:20
Żryj mniej świnio - oto dieta cud