Oto przepis na cudowną miksturę na odporność. Jedni mówią, że stosują ją mieszkańcy Syberii, którzy dzięki temu nie chorują!  

Oto sposób na domową pastę chili!

Składniki:

2 kg papryczek chili
0,5 kg czosnku
0,5 kg natki pietruszki
15 dag kolendry (owoc)
15 dag kozieradki (nasiona)
17 dag soli kamiennej

Przygotowanie:

Papryczkę chili przepuścić przez maszynkę do mielenia wraz z natką pietruszki i czosnkiem (ja wrzuciłam wszystko do robota kuchennego-malaksera). Dodać zmielone wcześniej w młynku: kolendrę i kozieradkę oraz sól. Wymieszać.

Pastę można stosować do wszystkiego: białego sera, makaronu, traktować ją jako przyprawę do wszelkich dań albo po prostu na smarować nią kanapkę: chleb, masło i mikstura.

źródła: „Zdrowie na talerzu” Michael van Straten, „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” A. Ożarowski, W. Jaroniewski; „Apteka natury” Jadwiga Górnicka)