Oczyszczanie organizmu to przede wszystkim odpowiednia dieta. Najlepsza pora na rozpoczęcie tego przedsiewzięcia to zbliżająca się właśnie wisna. Podczas detoksykacji należy unikać pokarmów, które powodują nadwrażliwość, alergie i problemy trawienne.

Wybór produktów pomagających oczyścić organizm jest całkiem spory.

A oto jak zacząć

Poniżej dwie listy produktów, które warto zapamiętać, gdy zaczynasz oczyszczać organizm. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wybierać odpowiednie produkty, kiedy robisz zakupy.

Jedzenie pomagające w oczyszczaniu organizmu:

  • całe warzywa

  • brązowy ryż, ziarna bez glutenu

  • stevia

  • fasola, soczewica

  • zielona herbata, yerba mate

  • dzikie ryby, kurczak i indyk organiczny

  • orzechy, nasiona

  • awokado i kokos

  • całe owoce i jagody

Produkty, których musisz unikać podczas odtruwania organizmu:

  • nabiał

  • gluten

  • cukier

  • soja

  • kawy, napoje gazowane, alkohol

  • wołowina, wieprzowina

  • kukurydza

  • pomidory, bakłażany, papryka, ziemniaki, bataty, słodkie ziemniaki

  • banany, truskawki, pomarańcze, winogrona

Oczyszczanie organizmu – szczegółowy wykaz produktów

Owoce i warzywa

Jedz: Niesłodzone świeże lub mrożone całe owoce, świeżo wyciskane soki owocowe, owoce morza (wodorosty), awokado, oliwki. Surowe, gotowane na parze, smażone lub pieczone.

Unikaj: Pomarańcze, sok pomarańczowy, grejpfrutowy, banany, truskawki, winogrona, kukurydza, warzywa psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan, ziemniaki).

Nabiał:

Jedz: Mleko orzechów (np. migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich itd.) i mleko kokosowe, olej kokosowy / masło.

Unikaj: Przetworów z mleka i jaj: w tym mleko, ser, twaróg, śmietana, jogurt, masło, lody.

Ziarna i skrobia:

Jedz: Brązowy, czerwony, czarny i dziki ryż, proso, tapioka, gryka, quinoa.

Unikaj: Biały ryż, pszenica, kukurydza, jęczmień, orkisz, żyto, pszenżyto, owies (nawet bez glutenu).

Białka zwierzęce:

Jedz: Świeże ryby (pstrąg, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, sardynka, szczupak, śledzie), dziczyzna (króliki, bażanty, sarnina itp.), jagnięcina, kaczka, kurczak organiczny i indyk.

Unikaj: Mięso wieprzowe (boczek), wołowina, cielęcina, kiełbasy, wędliny, konserwy mięsne, parówki, skorupiaki, wszelkie surowe mięso i ryby.

Białko roślinne

Jedz: Groch, soczewica, rośliny strączkowe, spirulina, niebiesko-zielone glony.

Unikaj: Produkty sojowe (sos sojowy, olej sojowy w przetworzonej żywności).

Orzechy i nasiona:

Jedz: Sezam, dynia i słonecznik, orzechy laskowe, pekan, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, pistacje, orzechy brazylijskie.

Unikaj: Orzeszki ziemne i masło orzechowe.

Tłuszcze:

Jedz: Tłoczone na zimno oliwa z oliwek, olej lniany, olej sezamowy, olej migdałowy, olej słonecznikowy, oleje z orzechów (np. kokosowy).

Unikaj: Masło, margaryna, przetworzone oleje, olej rzepakowy, sosy do sałatek, majonez.

Napoje:

Pij: Filtrowana woda, zielona herbata, biała herbata, herbaty ziołowe, woda mineralna, yerba mate, woda kokosowa, zielone soki.

Unikaj: Alkohol, kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne, napoje bezalkoholowe, soki owocowe (chyba, że świeżo wciśnięte).

Słodycze:

Jedz: Stevia, nektar kokosowy, całe i świeże owoce, suszone owoce (z umiarem).

Unikaj: Cukier rafinowany, biały cukier, brązowy cukier, syrop klonowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, sok z trzciny cukrowej, słodziki, koncentraty soków, nektar z agawy, miód

Przyprawy:

Używaj: Ocet, wszystkie przyprawy, wszystkie zioła, sól morska, pieprz.

Unikaj: Ketchup, Vegata, Kucharek, chutney, sos sojowy, sos barbecue, teriyaki.

Porady za: detoks.oparcie.net