Oczyszczanie organizmu to przede wszystkim odpowiednia dieta. Najlepsza pora na rozpoczęcie tego przedsiewzięcia to zbliżająca się właśnie wisna. Podczas detoksykacji należy unikać pokarmów, które powodują nadwrażliwość, alergie i problemy trawienne.
Wybór produktów pomagających oczyścić organizm jest całkiem spory.
A oto jak zacząć
Poniżej dwie listy produktów, które warto zapamiętać, gdy zaczynasz oczyszczać organizm. Dzięki temu łatwiej będzie Ci wybierać odpowiednie produkty, kiedy robisz zakupy.
Jedzenie pomagające w oczyszczaniu organizmu:
-
całe warzywa
-
brązowy ryż, ziarna bez glutenu
-
stevia
-
fasola, soczewica
-
zielona herbata, yerba mate
-
dzikie ryby, kurczak i indyk organiczny
-
orzechy, nasiona
-
awokado i kokos
-
całe owoce i jagody
Produkty, których musisz unikać podczas odtruwania organizmu:
-
nabiał
-
gluten
-
cukier
-
soja
-
kawy, napoje gazowane, alkohol
-
wołowina, wieprzowina
-
kukurydza
-
pomidory, bakłażany, papryka, ziemniaki, bataty, słodkie ziemniaki
-
banany, truskawki, pomarańcze, winogrona
Oczyszczanie organizmu – szczegółowy wykaz produktów
Owoce i warzywa
Jedz: Niesłodzone świeże lub mrożone całe owoce, świeżo wyciskane soki owocowe, owoce morza (wodorosty), awokado, oliwki. Surowe, gotowane na parze, smażone lub pieczone.
Unikaj: Pomarańcze, sok pomarańczowy, grejpfrutowy, banany, truskawki, winogrona, kukurydza, warzywa psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan, ziemniaki).
Nabiał:
Jedz: Mleko orzechów (np. migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich itd.) i mleko kokosowe, olej kokosowy / masło.
Unikaj: Przetworów z mleka i jaj: w tym mleko, ser, twaróg, śmietana, jogurt, masło, lody.
Ziarna i skrobia:
Jedz: Brązowy, czerwony, czarny i dziki ryż, proso, tapioka, gryka, quinoa.
Unikaj: Biały ryż, pszenica, kukurydza, jęczmień, orkisz, żyto, pszenżyto, owies (nawet bez glutenu).
Białka zwierzęce:
Jedz: Świeże ryby (pstrąg, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, sardynka, szczupak, śledzie), dziczyzna (króliki, bażanty, sarnina itp.), jagnięcina, kaczka, kurczak organiczny i indyk.
Unikaj: Mięso wieprzowe (boczek), wołowina, cielęcina, kiełbasy, wędliny, konserwy mięsne, parówki, skorupiaki, wszelkie surowe mięso i ryby.
Białko roślinne
Jedz: Groch, soczewica, rośliny strączkowe, spirulina, niebiesko-zielone glony.
Unikaj: Produkty sojowe (sos sojowy, olej sojowy w przetworzonej żywności).
Orzechy i nasiona:
Jedz: Sezam, dynia i słonecznik, orzechy laskowe, pekan, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, pistacje, orzechy brazylijskie.
Unikaj: Orzeszki ziemne i masło orzechowe.
Tłuszcze:
Jedz: Tłoczone na zimno oliwa z oliwek, olej lniany, olej sezamowy, olej migdałowy, olej słonecznikowy, oleje z orzechów (np. kokosowy).
Unikaj: Masło, margaryna, przetworzone oleje, olej rzepakowy, sosy do sałatek, majonez.
Napoje:
Pij: Filtrowana woda, zielona herbata, biała herbata, herbaty ziołowe, woda mineralna, yerba mate, woda kokosowa, zielone soki.
Unikaj: Alkohol, kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne, napoje bezalkoholowe, soki owocowe (chyba, że świeżo wciśnięte).
Słodycze:
Jedz: Stevia, nektar kokosowy, całe i świeże owoce, suszone owoce (z umiarem).
Unikaj: Cukier rafinowany, biały cukier, brązowy cukier, syrop klonowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, sok z trzciny cukrowej, słodziki, koncentraty soków, nektar z agawy, miód
Przyprawy:
Używaj: Ocet, wszystkie przyprawy, wszystkie zioła, sól morska, pieprz.
Unikaj: Ketchup, Vegata, Kucharek, chutney, sos sojowy, sos barbecue, teriyaki.
Porady za: detoks.oparcie.net