19.10.17, 10:45

Antyrakowa bomba - koktajl na bazie pomarańczy

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Olejek pomarańczowy ma zaś właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.

Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym.

Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.

Poniżej przepis na antyrakowy sok na bazie pomarańczy. Ze względu na olbrzymie bogactwo substancji zwalczających wolne rodniki ten koktajkl, pity regularnie, powinien w dużej mierze zapewnić poprawę zdrowia.

SKŁADNIKI:

 

1/2 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu

2 pomarańcze (obrane i z usuniętymi nasionami)

1 cytryna (obrana i z usuniętymi nasionami )

2 łodygi selera

1/2 łyżeczki proszku Matcha zielonej herbaty

1/3 czerwonej kapusty

PRZYGOTOWANIE:

Zrób sok z pomarańczy, cytryny, selera i czerwonej kapusty.

Później mieszasz sproszkowaną zieloną herbatę Matcha z łyżką wrzątku, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajesz ją do soku.

Później dodajesz kurkumę i czarny pieprz. Wszystko mieszasz i wypijasz!