SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki tortowej (pszennej)

  • Szklanka cukru pudru

  • 4 łyżki miodu

  • 2 jajka

  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki sody

  • 2 łyżki kakao

  • 14 g drożdży instant

  • 80g masła

 Mąkę należy wymieszać razem z przyprawą, cukrem, sodą oraz kakao w mikserze. Następny krok to podgrzanie masła z miodem oraz drożdżami w rondelku. Tak długo, aż wszystko się rozpuści. Wówczas dodajemy drożdże, ponownie mieszamy. Całość wlewamy do składników suchych, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Najlepiej zrobić to ręcznie.

Ciasto musi zostać rozwałkowane na grubość nie większą niż 6-7 milimetrów. Po wycięciu z niego pierniczków, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut lub mniej. Należy tutaj bardzo uważać, gdyż mogą się spiec i będą gorzkie.

Na koniec najważniejsze – w piernikach chodzi o dekorację. Same z siebie nie są tak piękne. Poświęć więc chwilkę, włącz kolędy i polukruj je, by zjadać je potem z jeszcze większym smakiem.

Smacznego i wesołych świąt Bożego Narodzenia!