Składniki:

 

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g parmezanu 
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

  

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Wymieszać i chwilę przesmażyć. 

3. Wrzucić na patelnię ugotowany i odcedzony makaron. Całość smażyć około 4-5 minut, cały czas mieszać. 

4. Ser potrzeć na tarce, trochę zostawić do posypania gotowego dania, a resztę dodać na patelnię. Wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. 

5. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbić do miseczki. Rozbełtać trzepaczką lub widelcem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczną polać makaron i dokładnie wymieszać. Jajka nie mogą się całkowicie ściąć, tylko muszą utworzyć kremowy, gęsty sos. 

6. Danie wyłożyć na talerze i posypać startym serem.