Fakt ten dotyczy nie tylko miechunki rozdętej (tę najczęściej znajdziemy w ogrodach), ale i miechunki pomidorowej czy peruwiańskiej – te można znaleźć w sklepach. Owoce miechunki są bardzo charakterystyczne, a ich smak jest słodko-kwaśny.

Miechunkę porównać można ze smakiem pomidora w połączeniu z pomarańczą, a także truskawką. Owoce nadają się do spożycia na surowo, ale świetnie sprawdzą się także jako dodatek do dań. Pyszne będą też przygotowane z nich przetwory.

Dlaczego warto jeść owoce miechunki? Poza samym smakiem, warto zwrócić uwagę na bogactwo prozdrowotnych składników. Znajdziemy tu karoten, kwas cytrynowy i witaminę C. Owoce dostarczą nam też antocyjanów czy flawonoidów. Miechunka znana jest z działania przeciwzapalnego, a także pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Wspomaga też naszą przemianą materii. Jeśli więc tylko masz okazję – warto po nią sięgnąć!