SKŁADNIKI

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
około 300 ml mocno ciepłej wody

Dodatkowo:
800 g wiśni około
4 łyżki cukru pudru
200 ml słodkiej śmietanki lub jogurtu cukier do smaku

INSTRUKCJE

Ciasto na pierogi:
Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
 Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto. Na początek dodajemy 250 ml wody, a pozostałą dolewamy w razie potrzeby taż żeby ciasto nie było zbyt luźne lub zbyt twarde.
Ciasto przekładamy do miski lekko posypanej mąką i przykrywamy ściereczką na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”.

Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na odpowiednią grubość, pamiętajcie, żeby nie podsypywać zbyt mocno strony, którą będziecie sklejać ponieważ mogą rozpadać się podczas gotowania.
Małą szklaneczką wycinamy kółka, w środek wkładamy wiśnie składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Pozostałe ciasto cały czas trzymamy przykryte żeby nie obeschło.
Wrzucamy partiami na wrzątek lekko posolony i gotujemy licząc od chwili wypłynięcia przez około 2 – 3.
Odcedzamy. Podajemy od razu z posłodzoną śmietanką lub jogurtem. Śmietankę wcześniej ubijamy na sztywno razem z cukrem.

Przygotowanie wiśni:

Wiśnie myjemy, drylujemy. Ja robię to za pomocą słomki do napojów. Kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy. Przekładamy na sitko żeby pozbyć się nadmiaru soku.