Składniki:
Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami
- 2 litry bulionu (może być z kostki)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 25 dag wędzonego boczku
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- majeranek
zacierki
- 2 jajka
- 20 dag mąki
- szczypta soli
Włoszczyznę kroimy w kostkę i dodajemy ją do gotującego się bulionu razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy przez ok. 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po podsmażeniu dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Składniki na zacierkę łączymy i formujemy kluseczki. Do zupy dodajemy je po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut, zabielamy śmietaną oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.