Składniki: 2 jaja, 500 g schabu bez kości, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, cebula, pieprz i sól, 5 łyżek bułki tartej, smalec.
Sposób przygotowania: Pokrojony w grube plastry schab rozbijamy tłuczkiem. Mięso wkładamy do miski, do której wlewamy mleko, wrzucamy pokojoną w plasterki cebulę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. W ten sposób zamarynowane kotlety odkładamy na przynajmniej dwie godziny, ale najlepiej jest je odłożyć na całą noc. Potem osuszamy je ręcznikiem papierowym i przechodzimy do panierowania, obtaczając najpierw w mące pszennej, następnie w rozbełtanym jajku i na koniec w bułce tartej. Po rozgrzaniu smalcu na patelni smażymy schabowe po 2,5 minuty po każdej stronie, potem zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut.
Najlepiej podać je oczywiście z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Za: shareinfo.pl
