Składniki:
Mięso:
500 g polędwicy wieprzowej lub schabu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego (oryginalnie chińskiego Shao Xing, ja używam japońskiego wina Mirin)
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżka skrobi
olej sezamowy do smażenia (można zastąpić sojowym, ryżowym lub arachidowym)
Syczuańska pasta chili duo jiao:
2-3 papryczki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
sok z 1 limonki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Warzywa:
2 marchewki
2 różnokolorowe papryki
1 cukinia
1 duża cebula
150 g pędów bambusa z zalewy w paskach
50 g suszonych grzybów mun
olej sezamowy do smażenia (można zastąpić sojowym, ryżowym lub arachidowym)
Sos:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego (oryginalnie chińskiego Shao Xing, ja używam japońskiego wina Mirin)
2 łyżki czarnego octu ryżowego Chinkiang (opcjonalnie można zastąpić octem balsamicznym lub zwykłym ryżowym)
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobi
Makaron do podania:
400 g makaronu chow mein
zielona część pora
2-3 łyżki oleju sezamowego
2-3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną z błon i nadmiaru tłuszczu polędwicę kroimy w cienkie paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, wino ryżowe, posiekany ząbek czosnku oraz sól. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie do mięsa dodajemy skrobię i po wymieszaniu smażymy je w kilku turach na rozgrzanym oleju sezamowym po 3-4 min., do kruchości.
Aby przygotować pastę chili duo jiao oczyszczamy z nasion papryczki chili i drobno je siekamy, podobnie jak czosnek i imbir. Dodajemy sok z limonki, sól i cukier. Dobrze, by tak przygotowany pasta spędziła dwie doby w lodówce.
Sos przygotowujemy łącząc wszystkie przeznaczone na niego składnicy w miseczce.
Jak przygotować warzywa? Grzyby mun należy zalać ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Później odcedzić, odkroić twarde fragmenty i pokroić w dużą kostkę. Marchew kroimy na talarki, paprykę w paski, cebulę w ósemki a cukinię w grube półksiężyce. Imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju sezamowym chwilę podsmażamy pastę chili duo jiao. Następnie dodajemy kolejny cebulę, marchew, paprykę i cukinię, każde z warzyw chwilę smażąc na mocnym ogniu i mieszając. Na koniec dodajemy odsączonego z zalewy bambusa, grzyby i mięso. Całość mieszamy i dodajemy zamieszany wcześniej sos.
Po przygotowaniu makaronu wedle przepisu z opakowania, na rozgrzanym oleju sezamowym smażymy pora pokrojonego w paski. Po chwili dodajemy makaron, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Tak przygotowany makaron może podać z naszą wieprzowiną po syczuańsku.
Za: food2.pl
