Papież Franciszek mocno o 'obłudnym' poście!
Prawdziwy post polega na śpieszeniu z pomocą bliźnim, a nie na robieniu z dobrego uczynku łapówki – to myśl przewodnia homilii, którą Papież wygłosił podczas Mszy w Domu św. Marty.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Prawdziwy post polega na śpieszeniu z pomocą bliźnim, a nie na robieniu z dobrego uczynku łapówki – to myśl przewodnia homilii, którą Papież wygłosił podczas Mszy w Domu św. Marty.
W kilkudziesięciominutowym rozważaniu Papież podkreślił, że wzrastanie w wierze to coś więcej, niż tylko formacja doktrynalna. Dokonuje się ono podczas spotkań z Bogiem w trakcie naszego życia. Zawsze jest też zakorzenione w krzyżu Chrystusa, który dla każdego chrześcijanina jest stałym punktem odniesienia.
Rozważania Drogi Krzyżowej przygotowane przez ks. Dariusza Talika na akademicką Drogę Krzyżową w Krakowie w 12. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II w 2017 roku. Hasłem modlitwy były słowa z księgi Izajasza 53, 11a: ,,Nasyci się światłem''.
Damian Świerczewski, Fronda.pl: Czym jest Wielki Post i dlaczego jest to tak bardzo szczególny okres w kalendarzu liturgicznym?
Damian Świerczewski, Fronda.pl: Jakie jest znaczenie Popielca? Dlaczego księża posypują nam głowy popiołem i jaką refleksję powinniśmy z tego wynieść?
Jutro rozpoczyna się Wielki Post, a więc i rekolekcje. Naszym czytelnikom proponujemy "Straszne Rekolekcje" dominikanina, o. Adama Szustaka OP. Dowiecie się z nich, w jaki sposób powinniśmy odczytywać Apokalipsę św. Jana. Zapraszamy na ostatni z teaserów, a już jutro pierwszy odcinek! Kolejne - codziennie, poza niedzielami.
Czy osoba święta może zostać opętana przez demona? Na pytanie odpowiada egzorcysta, ks. Sławomir Sosnowski.
Damian Świerczewski, Fronda.pl: Według informacji, jaką przekazuje National Catholic Register, arcybiskup Malty miał powiedzieć klerykom tego kraju, że jeśli któryś z nich nie zgadza się z papieżem Franciszkiem, to „niech wie gdzie są drzwi”, a on nikogo na siłę w seminarium nie trzyma. Jak ksiądz zareagował na tę wiadomość?
Żyjemy w kraju, w którym wiarę w Boga deklaruje ok. 90% obywateli. Tymczasem przypatrując się debatom toczonym na forach internetowych można odnieść wrażenie, że coraz popularniejsze stało atakowanie Kościoła czy negowanie istnienia Boga. Osoby mianujace sie ateistami coraz czesciej, geściej i dobitniej starają sie udowodnić swoje „racje”, nie rzadko piszac je na onecie. Nie tylko ja to zauwazyłam, ale i wielu moich znajomych. Czasem aż przykro czytac komentarze…
Joanna Jaszczuk, Fronda.pl: Jak może zareagować katolik na bluźnierstwa w sztuce? Spektakl „Klątwa” w warszawskim Teatrze Powszechnym jest już kolejnym tego rodzaju.
Ojciec Tadeusz Rydzyk to sprawny kościelny przedsiębiorca, któremu Polska zawdzięcza wiele. Jego głównym celem zawsze była ewangelizacja, dlatego klasyfikowanie go na liście najbogatszych Polaków można uznać za nieudaną prowokację.
Prymat prawdy „Blask prawdy”, aby zapożyczyć sformułowanie z tytułu jednej spośród najwyżej cenionych encyklik Jana Pawła II63, zawsze pozostawał w obszarze myśli kandydata do papieskiej sukcesji. Obawa, że w gąszczu innych rozważań prawda może ucierpieć, a także zdecydowane deklaracje na rzecz jej obrony to charakterystyczne cechy postawy Ratzingera.
Chciałbym poruszyć bardzo trudny problem, który dotyczy zarówno Europy jak i Ameryki. W obu tych regionach coraz powszechniejsze jest zjawisko pojawiania się sekt: satanistycznych, świadków Jehowy, sekt wywodzących się z religii wschodu (np. buddyzmu) oraz innych religii, które nie akceptują w Jezusie Boga i egzystują poza Prawdą. Powszechny staje się również ateizm, już nie filozoficzny, ale praktyczny. Ludzie żyją dziś pieniądzem i seksem, które stały się „bogami” dnia dzisiejszego.
Koniecznie wysłuchaj tej nauki ojca Jarosza. A gwarantuję, otworzą ci się oczy na te sprawy, nad którymi w ogóle się nie zastanawiasz. Mocna katecheza, konkretna treść - bez owijania w bawełnę. W sam raz na medytację wieczorną!