Dziś Kościół w Polsce liczy wiernych
Dziś w parafiach katolickich na terenie całego kraju odbywa się liczenie wiernych. To doroczne badanie ma pokazać, jaki jest rzeczywisty poziom praktyk religijnych w Polsce.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Dziś w parafiach katolickich na terenie całego kraju odbywa się liczenie wiernych. To doroczne badanie ma pokazać, jaki jest rzeczywisty poziom praktyk religijnych w Polsce.
AktualnościZ życia Kościoła 15 października - Dzień Dziecka Utraconego Msza Święta: 16 października u o. Dominikanów na Służewiu 15 października obchodzony jest Dzień Dziecka Utraconego. Dlaczego 15 października? Bo tyle trwa ciąża począwszy od 1 stycznia. Dlaczego jest tak ważny? Bo nie ma chyba rodziny, w której nie zdarzyłoby się to nieszczęście, polegające na tym, że to rodzice odprowadzają swoje dzieci do bram wieczności a nie dzieci rodziców. Świat staje do góry nogami i wszystko ulega przewartościowaniu.
Przede wszystkim tytuł być może powinien brzmieć: „Dlaczego nie pościmy?” Post w zasadzie jest już nieobecny w naszym życiu. Pozostał, co prawda, w jakiejś szczątkowej formie w postaci wstrzemięźliwości od mięsa w piątki, czy w owych dwu dniach, kiedy jeszcze mamy tego postu obowiązek, Środę Popielcową i Wielki Piątek, ale i w te dni nie zawsze pamiętamy, często nie rozumiemy, dlaczego mamy pościć. Wyrzeczenie się mięsa w czasach, gdzie nie problemu z zakupem łososia, szczupaka czy innej smakowitej ryby, trudno nazwać jakimś poświęceniem czy ofiarą.
Za nieco ponad 2 tygodnie również w Polsce spotykać się będziemy na ulicach z upiorami, kościotrupami i demonami. Także i nasz kraj w dużej mierze przyjął modę na Halloween. Warto więc już teraz przypomnieć, dlaczego katolik powinien omijać je szerokim łukiem. Szczególnie, że już zaczynają się pojawiać plakaty oraz reklamy dotyczące tego festiwalu demonów. Polecamy zapoznać się z poniższym filmem, zrealizowany przez ks. Sławomira Kostrzewę.
WYZWOLENIE I UZDROWIENIE PRZEZ POST
Matka Boża objawiawiając się w Fatimie podarowała nam pięć krótkich modlitw, które służą naszemu nawróceniu i uratowaniu dusz przed zatraceniem. Poznajmy je i odmawiajmy z głęboką wiarą.
O. Pelanowski: Który Pan Jezus jest prawdziwy? Tylko katolicki!
Do tej pory mówiliśmy o wierze i nadziei w Nowym Testamencie i początkach chrześcijaństwa. Wciąż było jednak jasne, że nie mówimy tylko o przeszłości; cała refleksja dotyczy życia i umierania człowieka w ogóle, a zatem interesuje również nas – tu i teraz.
Będę szczery. Nie od razu - ja przynajmniej, - doszedłem do tego stanowiska, a i dziś, sądzę, z katolickiego punktu widzenia można mi niejedno zarzucić. Z początku, porzucając czysto pogański nacjonalizm, do którego byłem głęboko przywiązany, ulegałem wahaniom, bojąc się wręcz o czystość swego narodowego stanowiska. Zacząłem podchodzić do katolicyzmu od strony socjologicznej, od jego wartości społecznej, traktowałem go utylitarnie, nie w wulgarnem, oczywiście znaczeniu tego słowa, polegającym na korzyści sojuszu z klerem, ale w tym szerszym, maurrasowskiem, uznającem pozytywne walory doktryny i ustroju Kościoła dla wychowania społeczeństwa. Później dopiero zrozumiałem, źe wchodzą tu w grę problemy duchowe niezależne w ogóle od stosunku jednostki do społeczeństwa, problemy natury moralnej o charakterze najzupełniej osobistym Ale nie miejsce tu, by je poruszać. Wystarczy powiedzieć sumarycznie, źe dogoniłem młodszych od siebie, nie ja jeden zresztą i że całe młode pokolenie patrzy mniej
Magdalena Środa zabrała głos w sprawie akcji ,,Różaniec do granic''. W gruncie rzeczy mogłaby skończyć po pierwszym zdaniu. Zaczęła bowiem: ,,ako laik w sprawach wiary kompletnie nie rozumiem...''.
Ks. Piotr Glas: Trwać w prawdzie w czasach zamętu
Rozpatrzmy najpierw nie kontrolowane używanie narkotyków. Należy przyznać, że istnieją doświadczenia spontaniczne przeżyte przez podmiot jako wizyjne, kosmiczne, objawieniowe, transcendentne, mistyczne, których osoba zainteresowana nie potrafi odróżnić od przeżyć autentycznie religijnych. Wydaje nam się, że w grę wchodzą tutaj dwa czynniki. Pierwszy - to uprzednia postawa religijna uaktywniona aktualną intencją podmiotu zażywającego narkotyk. Czynnik ten może być jawny, ale może też przybrać postać bardziej ukrytą, jak poszukiwanie sensu życia czy najwyższych wartości. W każdym razie te głębokie dążenia, przez długi czas nie uświadomione i nie zaspokojone, są czynnymi i zdrowymi zasadami rozwoju osobowości, które mogą zostać wyzwolone przy okazji doświadczenia psychodelicznego. Drugim czynnikiem jest sam wewnętrzny wstrząs osobowości, wywołany przez bodziec farmakodynamiczny. Jesteśmy zdania, że taka przemiana może nadać giętkość zbyt sztywnym mechanizmom obronnym i w ten sposób ułatwi
Ewangelia stanowi przesłanie zawsze aktualne i skierowane do wszystkich narodów. Są jednak tereny, gdzie nauczanie Chrystusowe napotyka trudności, a nawet otwartą wrogość. Należą do nich przede wszystkim kraje muzułmańskie.
Coraz trudniej jest czuć się w naszym świecie jak w domu. Zmiany następują tak szybko, że ledwie dajemy sobie radę z ich rejestracją. Dotyczy to również przekonań związanych z tym, co będzie "potem" - czy będzie i jakie będzie. Wyobraźnia nie nadąża za nauką, techniką czy nawet współczesną filozofią i teologią. Zadomowił się w niej średniowieczny obraz przyjścia Pana z trąbami archanielskimi. Nasze - czyli mieszkańców Europy teraźniejsze doświadczenia zmąciły ten obraz.