Na czym polega Boża sprawiedliwość? O. Szustak wyjaśnia!
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
W 1910 r., a więc siedem lat przed objawieniami Matki Bożej w Fatimie, władzę w Portugalii przejęła masoneria. Rządzący postanowili zniszczyć Kościół katolicki w ciągu dwóch pokoleń. Nowa, walcząca z Bogiem władza ogłosiła, że katolicyzm jest największym wrogiem ludzkości, opium dla ludu, i dlatego należy go jak najszybciej unicestwić.
Obowiązek chrześcijanina – to stać przy prawdzie, choćby miała ona wiele kosztować. Bo za prawdę się płaci. Tylko plewy nic nie kosztują, za pszeniczne ziarno prawdy trzeba czasami zapłacić – mówił ks. Jerzy Popiełuszko podczas modlitwy różańcowej w Bydgoszczy na kilka godzin przed swoim męczeństwem 19 października 1984 roku. Przeczytaj jego rozważania w „Teologii Politycznej Co Tydzień” pt. Popiełuszko. Świadek prawdy
O. Szustak do kobiet: Jeśli tego nie zrobicie, będziecie niewolnicami mężczyzn!
Wielkim skarbem Świętego Kościoła Katolickiego byli i są Jego święci. Wybrane dusze, które zawierzyły swoją wolną wolę i całe życie Bożemu wezwaniu, przyjmując współudział w Męce i Krzyżu Chrystusa.
Codzienny komentarz do czytań mszalnych prowadzony przez o. Wojciecha Jędrzejewskiego OP i o. Adama Szustaka OP.
„Co byś zrobił, gdybyś się dowiedział, że Twój ziomek współpracuje z okupantem? I to jawnie. Co miesiąc zbiera kasę od Ciebie i Twoich Bliskich, by przekazać ją okupantowi. Co więcej: okupant płaci mu za to marny grosz, więc Twój ziomek podwyższa Wam kwotę. Część daje okupantowi, a część zostawia sobie. Wiesz o tym. Wszyscy wiedzą. Ale nic nie możecie zrobić, bo gościu pójdzie do okupanta, naskarży i macie przerąbane. Facet jest taki, że aż śliny na niego szkoda, by go opluć.” - zaczyna swój wpis na facebooku ojciec Lech Dorobczyński OFM.
Zobaczono ją na górze Planeau, na wysokości 1800 metrów w Alpach francuskich. W sobotę, 19 września 1846 r. dwoje dzieci pochodzące z miejscowości Corps: jedenastoletni Maksymin Giraud i prawie piętnastoletnia Melania Calvat, pilnowało tam swoich krów. Dzieciom w blasku ukazała się siedząca kobieta z łokciami opartymi na kolanach i z twarzą ukrytą w dłoniach. Zjawa powiedziała do nich w języku francuskim: "Zbliżcie się, moje dzieci, nie bójcie się, jestem tu po to, by wam opowiedzieć wielką nowinę".
Znalezione w internecie: Gdy nosisz różaniec, szatana boli głowa
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Szatan działa nowocześnie
O. Jacek Salij OPZAPOWIEDZI UPADKU CHRZEŚCIJAŃSTWA
Pierwszym istotnym miejscem uczenia się nadziei jest modlitwa. Jeśli nikt mnie już więcej nie słucha, Bóg mnie jeszcze słucha. Jeśli już nie mogę z nikim rozmawiać, nikogo wzywać, zawsze mogę mówić do Boga. Jeśli nie ma już nikogo, kto mógłby mi pomóc — tam, gdzie chodzi o potrzebę albo oczekiwanie, które przerastają ludzkie możliwości trwania w nadziei — On może mi pomóc.
Ludzie nie potrafią znieść okrutnego kontrastu pomiędzy szczęściem, jakiego oczekują od życia, a brutalną rzeczywistością pozbawioną miłości.