Uczynione rękami Boga. Największe cuda XX wieku
Czy cuda skończyły się wraz z ziemskim życiem Jezusa? Oczywiście, że nie! Trwają nadal! Oto lista największych cudów XX wieku.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Czy cuda skończyły się wraz z ziemskim życiem Jezusa? Oczywiście, że nie! Trwają nadal! Oto lista największych cudów XX wieku.
Nawrócony: Uciekajcie przed liberalnym katolicyzmem
Ks. Pawlukiewicz: Ile się trzeba nacierpieć żeby trafić do piekła
Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą (wg.Łk 20, 27-38)
"Czy osoby robiące dużo dla innych, ale nie uznające Boga, a przede wszystkim poganie przestrzegający przepisów swojej religii mogą liczyć na zbawienie?" Na to pytanie odpowiadał ks. Piotr Pawlukiewicz.
Rozmowa z prof. Robertem Spaemannem, niemieckim profesorem filozofii
1. Religijna orientacja człowieka wiąże się z faktem, że jest on stworzeniem i dlatego właśnie tęskni za Bogiem, który go stworzył na swój obraz i podobieństwo (por. Rdz 2, 17). Sobór Watykański II uczy, że: «Osobliwą rację godności ludzkiej stanowi powołanie człowieka do uczestniczenia w życiu Boga. Człowiek już od swego początku zapraszany jest do rozmowy z Bogiem: istnieje bowiem tylko dlatego, że Bóg stworzył go z miłości i wciąż z miłości zachowuje, a żyje w pełni wedle prawdy, gdy dobrowolnie uznaje ową miłość i powierza się swemu Stwórcy» (Gaudium et spes, 19).
„[…] Ogłaszam wszem i wobec, że jestem dumny z tego, że wierzę w Boga” - mówił w wywiadzie dla „Gazety Krakowskiej” znany polski piosenkarz Andrzej „Piasek” Piaseczny.
Arianizm trwat 900 lat jakorealna alternatywa wobec wiary katolickiej. Mieli własnychbiskupów, własne zgromadzenia misyjne, większość ówczesnego świata była ariańska.Trwali przez 900 lat. Terazmamy właśnie 450 rocznicęprzybicia przez Lutra jego 95tez do drzwi katedry w Wit-tenberdze. Być może przyjdączasy, kiedy ludzie będą sięwysilać, aby sobie przypomnieć, kto to byli luteranie,podobnie jak dziś wysilają się,aby przypomnieć sobie, kto tobyli arianie.
Był homoseksualistą. Teraz ewangelizuje! Mocne świadectwo
MOCNE kazanie ks. Piotra Pawlukiewicza o naszej podatności na szatana
Jednym z najpoważniejszych problemów bardzo nam komplikującym życie duchowe, ale też znacznie utrudniającym funkcjonowanie w wielu innych sferach jest stan niewybaczenia. My, małżonkowie, wiemy doskonale, jak trudno radzić sobie z takim stanem w naszych związkach.
Swoje świadectwo dedykuję wszystkim, którzy określają siebie jako "wierzący, ale niepraktykujący". Przez wiele lat sam mówiłem o sobie właśnie w ten sposób. Szedłem w złym kierunku, bo w istocie byłem zamknięty na działanie Boga. Teraz, mając już 30 lat, czuję się jak raczkujące niemowlę w nowej rzeczywistości świata, którą otworzył przede mną Pan Bóg za pośrednictwem Niepokalanego Serca Maryi, Królowej Polski z Jasnej Góry.
Najpierw żyłam w biegu i w wielkim pośpiechu: praca bardzo wyczerpująca, obowiązki w domu, stresy… Potem, po rozstaniu z mężem, jakby w letargu: żal, ból, rozpacz. I nagle szok: badania wykazały, że mam nowotwór złośliwy… Wszystko w jednej chwili przestało być ważne.