Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Zdj. lic. CC0, domena publiczna, Wikimedia Commons, edytowane

Św. Jan Paweł II: Oto najlepsza odpowiedź na... ateizm!

1. Religijna orientacja człowieka wiąże się z faktem, że jest on stworzeniem i dlatego właśnie tęskni za Bogiem, który go stworzył na swój obraz i podobieństwo (por. Rdz 2, 17). Sobór Watykański II uczy, że: «Osobliwą rację godności ludzkiej stanowi powołanie człowieka do uczestniczenia w życiu Boga. Człowiek już od swego początku zapraszany jest do rozmowy z Bogiem: istnieje bowiem tylko dlatego, że Bóg stworzył go z miłości i wciąż z miłości zachowuje, a żyje w pełni wedle prawdy, gdy dobrowolnie uznaje ową miłość i powierza się swemu Stwórcy» (Gaudium et spes, 19).

Nawrócony pastor: Protestantyzm prowadzi do ateizmu

Tylko u nas

Nawrócony pastor: Protestantyzm prowadzi do ateizmu

Arianizm trwat 900 lat jakorealna alternatywa wobec wia­ry katolickiej. Mieli własnychbiskupów, własne zgromadze­nia misyjne, większość ówcze­snego świata była ariańska.Trwali przez 900 lat. Terazmamy właśnie 450 rocznicęprzybicia przez Lutra jego 95tez do drzwi katedry w Wit-tenberdze. Być może przyjdączasy, kiedy ludzie będą sięwysilać, aby sobie przypo­mnieć, kto to byli luteranie,podobnie jak dziś wysilają się,aby przypomnieć sobie, kto tobyli arianie.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Jak wybaczać w małżeństwie?

Jednym z najpoważniejszych problemów bardzo nam komplikującym życie duchowe, ale też znacznie utrudniającym funkcjonowanie w wielu innych sferach jest stan niewybaczenia. My, małżonkowie, wiemy doskonale, jak trudno radzić sobie z takim stanem w naszych związkach.

Fot. Pixabay, CC0

Świadectwo

Dla wierzących, ale niepraktykujących...

Swoje świadectwo dedykuję wszystkim, którzy określają siebie jako "wierzący, ale niepraktykujący". Przez wiele lat sam mówiłem o sobie właśnie w ten sposób. Szedłem w złym kierunku, bo w istocie byłem zamknięty na działanie Boga. Teraz, mając już 30 lat, czuję się jak raczkujące niemowlę w nowej rzeczywistości świata, którą otworzył przede mną Pan Bóg za pośrednictwem Niepokalanego Serca Maryi, Królowej Polski z Jasnej Góry.

fot. Czarest, sxc.hu

Cudowna historia Alicji uzdrowienia przez Chrystusa

Najpierw żyłam w biegu i w wielkim pośpiechu: praca bardzo wyczerpująca, obowiązki w domu, stresy… Potem, po rozstaniu z mężem, jakby w letargu: żal, ból, rozpacz. I nagle szok: badania wykazały, że mam nowotwór złośliwy… Wszystko w jednej chwili przestało być ważne.