Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Jakie sa NIEODKRYTE tajemnice św. Jana Pawła II?

Wiara

Jakie sa NIEODKRYTE tajemnice św. Jana Pawła II?

Czy są jeszcze nieodkryte tajemnice Jana Pawła II? Co trzeba zrobić, by wygrać wycieczkę do Rzymu? Alfred Wagner, wiceprezes Instytutu Tertio Millennio wyjaśniał skąd się bierze fenomen konkursu papieskiego. - O Janie Pawle II jest jeszcze wiele do opowiedzenia i do przeczytania. Jeszcze wiele czasu potrzeba na to, by badacze, publicyści, młodzi ludzie i księża odczytali Jego myśli i przesłanie, które możemy odnaleźć w tekstach i życiu Ojca Świętego - mówił Alfred Wagner- Każdy, kto ma okazję spotkać się z myślą Jana Pawła II jest zwycięzcą - dodawał- To, co nas spotyka, nas kształtuje. Jeżeli ktoś decyduje się wziąć udział w konkursie, to go zmienia, to w nim zostaje. To ma ogromną wartość w budowaniu zdrowego, dobrego społeczeństwa, opartego na wartościach, które nie muszą być zawsze określane jako "wartości chrześcijańskie". Wiele z tych wartości, które przedstawia Jan Paweł II to wartości, które możemy nazywać ogólnoludzkimi - podkreślał.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Czy chrześcijaństwo przemija? O. Jacek Salij OP

Słyszy się czasem opinię ludzi niewierzących, że chrześcijaństwo już wyczerpało swoją formułę, weszło w okres swojej starości i trzeba myśleć o religii nowej, na miarę naszych czasów. Że chrześcijaństwo jest religią jednej tylko cywilizacji

Fot. Pixabay, CC0

Rodzina

Małżeństwo - droga do świętości

"A zatem zachęcam Was ja, więzień w Panu abyście, postępowali w sposób godny powołania jakim zostaliście wezwani, z całą pokorą i cichością, z cierpliwością, znosząc siebie nawzajem w miłości. Usiłujcie zachować jedność Ducha dzięki więzi, jaką jest pokój. Jedno jest Ciało i jeden Duch, bo też zostaliście wezwani do jednej nadziei, jaką daje wasze powołanie... W końcu bądźcie mocni w Panu siłą Jego potęgi..."

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Święty Flawian. Wielki bojownik o czystość wiary

O młodości Flawiana historia przekazała nam skąpe wiadomości. Nestoriusz przekazał nam jedynie informację, że od bardzo wczesnych lat Flawian oddał się na służbę Panu Bogu. Teodor Lektor (wiek VI) pisze, że Flawian był kustoszem, czyli proboszczem, kościoła katedralnego Hagia Sofia w Konstantynopolu. W lipcu 446 roku został wybrany na patriarchę Konstantynopola po św. Proklusie.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Post - lekarstwo dla ciała i duszy

W epoce wszechwładnego konsumpcjonizmu samo słowo "post" może się wydawać niemodne, niepotrzebne, przestarzałe. To, że znaczenie postu dostrzegali już starożytni, ceniono go w średniowieczu, nie oznacza jednak, że i współcześnie nie ma on znaczenia dla ducha i dla ciała. Odkrywamy nowe pozytywne skutki, jakie przynosi post, odnajdujemy nowe uzasadnienia dla starych praktyk. [MG]

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Wiara

Jak odróżnić modlitwę szczerą od nieszczerej?

Proszę Ojca mam takie pytanie: co dzień modlę się do Różańca o zdrowie swego syna. Ale nie mam pojęcia jak rozróżnić szczerą modlitwę. W mojej sytuacji biorę Różaniec i się modlę. Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie ponieważ bardzo mi na tym zależy aby być pewnym jak rozróżnić modlitwę szczerą od nieszczerej.

Coś fatalnego dzieje się z Papieską Akademią Życia

Wiara

Coś fatalnego dzieje się z Papieską Akademią Życia

Nowopowołoany członek Papieskiej Akademii Życia uważa, że Pismo Święte... dopuszcza w niektórych przypadkach aborcję. Zagrożenie życia matki, gwałt, poważne uszkodzenie płodu - zdaniem rabina Fiszela Szlajena, bo o nim mowa, w takich okolicznościach Bóg ma dopuszczać aborcję.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Dlaczego Bóg brzydzi się tymi, którzy parają się magią?

Słyszę czasem, że osoby zajmujące się wróżeniem z kart, astrologią, wywoływaniem duchów, wyrobem i sprzedażą przedmiotów magicznych, nie są dopuszczone do sakramentów, dopóki tych grzechów nie porzucą. Ja się tym nie zajmuję, ale nieraz już słyszałam od ludzi uczciwych i wykształconych, że jednak coś prawdziwego w tym jest, a nikt mi jeszcze nie próbował wytłumaczyć, dlaczego to jest grzechem.