Skąd wziął się Bóg? Znany kreacjonista z USA wyjaśnia
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Oto modlitwa na najtrudniejsze przypadki. Nowenna do Matki Bożej rozwiązującej węzły - ks. Piotr Glas
Raymond Nader, dyrektor libańskiej telewizji katolickiej Tele-Lumiere (www.telelumiere.com), od dziecka fascynował się tajemnicą Boga. Jako student próbował znaleźć naukowe wytłumaczenie aktu stworzenia, stawiał sobie najtrudniejsze teologiczne pytania dotyczące tajemnicy naszego zbawienia w śmierci i Zmartwychwstaniu Chrystusa, misterium Eucharystii, Trójcy Świętej i innych zagadnień. Szukał na nie odpowiedzi nie tylko poprzez czytanie dzieł teologicznych, ale również w wytrwałej, codziennej modlitwie i kontemplacji.
Co zrobić, żeby związek się nie rozpadł? O. Adam Szustak OP
- Kilka lat temu doświadczyliśmy spotkania z Żywym Bogiem. Bóg kocha każdego człowieka miłością, która jest dla nas niepojęta i chce nam nią doświadczyć. Niestety my często w życiu siedzimy w swoich planach, grzechach, zamiast spojrzeć na Niego i poprosić, by przyszedł - mówił Marcin Ostrowski, prezes Fundacji Ja Jestem
Czym jest strach i czego tak się boimy? Ks. Pawlukiewicz
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Chcesz komuś ocalić życie? Musisz go zranić!
„Dziękujemy za Niepodległość” to hasło ogólnopolskiego kościelnego dziękczynienia za niepodległość, które miało miejsce w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie, 3 czerwca. Uroczystość z udziałem Konferencji Episkopatu Polski i najwyższych władz państwowych i samorządowych odbyła się w ramach XI Święta Dziękczynienia. Honorowymi gośćmi byli w tym roku kombatanci.
Uzdrowienie. Na kartach Pisma Świętego, a szczególnie w Ewangelii mamy liczne przykłady przywracania zdrowia ciała i duszy, nawet wskrzeszania do życia. Są one zawsze owocem głębokiej wiary w uzdrawiającą moc Boga.
Koncepcja teistycznego ewolucjonizmu stanowi domknięcie wielkiego koła, jakie zatoczyła ludzka refleksja nad początkami świata od czasów starożytności pogańskiej do dzisiaj. To w pogańskich mitologiach i filozoficznych systemach emanacyjnych Bóg (najwyższa przyczyna, czy pierwszy poruszyciel) z zasady nie ingerował w świat bezpośrednio. U Arystotelesa na przykład, Bóg poruszał tylko pierwszą z pięćdziesięciu sfer niebieskich, tę najwyższą, ale jednocześnie najbardziej oddaloną od człowieka. W systemach neoplatońskich Bóg był prajednią, z której wyłaniały się różne hipostazy, a dopiero któraś z kolejnych hipostaz odpowiadała za ukształtowanie świata materialnego. Z antycznymi koncepcjami gorliwie walczyli Ojcowie Kościoła, dowodząc, że Bóg nie podlega siłom przyrody lub tajemniczemu fatum, przeciwnie – to On jest Twórcą przyrody i jej Rządcą, zarówno w odniesieniu do bezkresnych galaktyk, jak i maleńkich bakterii. To właśnie przypisanie bezpośrednio Bogu stworzenia wszystkich natur stan
– Zawsze byłem pod wrażeniem tego młodego Kościoła, który gromadził się z o. Janem Górą – mówił przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki 15 maja, zapowiadając w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski XXII Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Lednica 2000. Odbędzie się ono pod hasłem „Jestem” 2 czerwca na Polach Lednickich.
,,Polska jest takim promykiem nadziei w coraz bardziej zdechrystianizowanym i zsekularyzowanym świecie, promykiem, który inspiruje Kościół powszechny. Wiele osób, włączając w to mnie, spogląda z nadzieją na to, że rzeczywiście Polska odda wielką przysługę Kościołowi powszechnemu i całemu światu'' - mówił kardynał Raymond Leo Burke.
Panie Jezu, staję przed Tobą taki jaki jestem.
„W Sercu Jezusa możemy znaleźć pokój i siłę potrzebną do tego, aby odpowiedzieć na Jego wezwanie, aby kroczyć za Nim” - powiedział kard. Raymond Leo Burke do duchowieństwa włocławskiego. W środę 30 maja br., o godz. 10.00 w kościele parafialnym w Ciechocinku ponad 300 kapłanów zgromadziło się na Eucharystii, której przewodniczył kard. Burke. Prezbiterium włocławskie wraz z Pasterzem Diecezji przybyło na pielgrzymkę w intencji przebłagania za grzechy, uświęcenia życia kapłańskiego oraz nowych i dobrych powołań. Pasterz Diecezji skierował słowa powitania wobec Księdza Kardynała i kapłanów oraz przewodniczył nabożeństwu eucharystycznemu. „Ten dzień gromadzi nas na pielgrzymce w czasie której chcemy prosić Eucharystycznego Jezusa, żeby nie zabrakło robotników na niwie Pańskiej […] żebyśmy przepraszali Boga za nasze grzechy. Ten dzień jest dniem wdzięczności za Najświętszy Sakrament - Centrum naszego życia” - powiedział bp Mering. Podczas nabożeństwa eucharystycznego hierarcha przytoczył sł
Abp Marek Jędraszewski ostrzega: Antychryst przebywa już na świecie