Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
O. Konrad Małys OSB: Próba cierpliwości [komentarz liturgiczny]
O. Konrad Małys OSB: Próba cierpliwości [komentarz liturgiczny]
Jak zwyciężać szatana, który odbiera czystość serca? Ks. Sławomir Kostrzewa
Walka o czyste serce w codzienności, pójście drogą Jezusa Chrystusa i Jego Matki, modlitwa, posłuszeństwo nauce Jezusa i Jego Kościołowi – są drogą, na której zwycięża się szatana, ducha nieczystego, który nienawidzi tego, co czyste. Jak konkretnie ma wyglądać to zwyciężanie – odpowiada ks. Sławomir Kostrzewa, opierając się na nauczaniu Jezusa zawartym w pismach Alicji Lenczewskiej, w trzeciej części konferencji wygłoszonej w Gostyniu, na Świętej Górze w czasie rekolekcji formacyjnych poświęconych czystości serca, 21 kwietnia 2018 roku.
,,Unikaj błędu z rozpędu i grzechu z pośpiechu''
Unikaj błędu z rozpędu i grzechu z pośpiechu, czyli o tym, że trzeba czekać i być cierpliwym, można wygodnie siedzieć w fotelu i na pewno nie wyrzucać ziarenka. I o tym, co czasem myślimy o Panu Bogu.
Dlaczego Jezusowi zależy na naszych czystych sercach?
Czyste serce to nie tylko kwestia wstrzemięźliwości kojarzonej w VI przykazaniem. Jezus, w dialogach prowadzonych z polską mistyczną, Alicją Lenczewską poucza, że to coś znacznie więcej. Czym wg Jezusa jest czystość serca i dlaczego Jezusowi zależy na naszych czystych sercach - odpowiedzi na te pytania udziela ks. Sławomir Kostrzewa w pierwszej konferencji wygłoszonej dla uczestników rekolekcji formacyjnych na Świętej Górze w Gostyniu, w dniu 21 kwietnia 2018 roku.
Jak adorować Najświętszy Sakrament? Wyjaśnia ks. Piotr Pawlukiewicz
"Jestem bardzo podejrzliwy gdy ktoś mi mówi, że był dwie godziny na adoracji Najświętszego Sakramentu. Wtedy się pytam: i co wtedy robiłeś? Z kim gadałeś?"
Modlitwa o UWOLNIENIE od nałogów: papierosów, alkoholu, narkotyków, seksu
Jeżeli doświadczyłeś/aś uzależnienia od papierosów, narkotyków, alkoholu, dopalaczy czy leków wzbudź w swoim wnętrzu szczerą intencję uzdrowienia:
Wyszedł z mroku dotknięty przez Maryję
- Mateusz Talbot to obecnie Sługa Boży, którego proces beatyfikacyjny toczy się w Watykanie. Jest to Irlandczyk, który żył na przełomie zeszłego wieku. To jest alkoholik, który zaczął pić, kiedy miał 12 lat - opowiadała Jolanta Cherbańska, autorka książki pt: "Matt Talbot - wyjście z mroku"
Wzrasta liczba wiernych Kościoła katolickiego na świecie
Dobre informacje dla Kościoła – liczba katolików na świecie wzrasta. Opublikowano wlasnie Rocznik Papieski na rok 2018 oraz Rocznik Statystyczny Kościoła (Annuarium Statisticum Ecclesiae 2016).
Ważna wskazówka ks. Pawlukiewicza odnośnie Adoracji
"Jestem bardzo podejrzliwy gdy ktoś mi mówi, że był dwie godziny na adoracji Najświętszego Sakramentu. Wtedy się pytam: i co wtedy robiłeś? Z kim gadałeś?"
,,Jezus uzdrowił mnie z homoseksualizmu''
Mam na imię Przemek, mam 19 lat i pragnę podzielić się z Wami świadectwem mojego uzdrowienia. Chodzi mi o tak poważny problem, jakim jest homoseksualizm. Chciałbym zaświadczyć o tym, jak Bóg leczy zranienia i skłonności, z których pozornie nie da się uleczyć.
O. Józef Witko: Tej modlitwy Bóg OD RAZU wysłuchuje!!!
Modlitwa jest niezwykłą czynnością, jaką człowiek może wykonywać. Jezus wielokrotnie przypomina człowiekowi o mocy modlitwy, przytacza wiele przypowieści i zachęca: Proście, a otrzymacie. O cokolwiek byście prosili Ojca, ja to spełnię. (por. Mt 7, 7)
Oto prawdziwa perła duchowości. Jej lekturę zalecał idący na śmierć Rotmistrz Pilecki
„O naśladowaniu Chrystusa” Tomasza a Kempis to prawdziwa perła duchowości, po którą sięgać powinien każdy katolik. Zapraszamy do obejrzenia najnowszego odcinka programu „Dobre Czytanie” na kanale Polonia Christiana, w którym Piotr Podlecki zachęca do lektury książki, którą zalecał choćby idący na śmierć Rotmistrz Witold Pilecki. Polecamy:
Abp Hoser: Profetyczny głos ,,Humanae vitae'' o skutkach antykoncepcji
Profetyczny okazał się głos encykliki „Humanae vitae” co do oceny skutków działania antykoncepcji. Paweł VI trafnie przewidywał, że jej stosowanie otworzy łatwą drogę niewierności małżeńskiej i ogólnemu upadkowi obyczajów – mówił abp Henryk Hoser podczas sesji poświęconej 50. rocznicy ogłoszenia encykliki Pawła VI „Humanae vitae”, która odbyła się 12 czerwca w siedzibie KEP. Organizatorem była Katolicka Agencja Informacyjna.