Papież: Kościół nie potrzebuje kandydatów na etat księdza
Kościół nie potrzebuje kandydatów na etat księdza. Tacy ludzie nie są potrzebni, lepiej, żeby zostali w domu - powiedział wiernym papież Franciszek w trakcie audiencji generalnej.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Kościół nie potrzebuje kandydatów na etat księdza. Tacy ludzie nie są potrzebni, lepiej, żeby zostali w domu - powiedział wiernym papież Franciszek w trakcie audiencji generalnej.
W dziewięćsetną rocznicę pierwszej Krucjaty
"Obyś był zimny albo gorący! - brzmi jedno z najbardziej przejmujących upomnień, jakie znajdują się na początku Apokalipsy, w listach do siedmiu Kościołów. - A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust" (Ap 3,15n)?
Dokument końcowy Synodu i odniesienia w nim do św. Jana Pawła II były tematem briefingu podsumowującego XV Zgromadzenie Ogólne Synodu Biskupów o młodzieży, który odbył się w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski 30 października. W briefingu wzięli udział ojcowie synodalni z Polski: abp Stanisław Gądecki, bp Marian Florczyk, bp Marek Solarczyk, oraz bp Artur G. Miziński, sekretarz generalny Episkopatu, i ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik Episkopatu.
Pozdrawiając pielgrzymów z Polski, Papież Franciszek nawiązał do obchodzonej jutro uroczystości Wszystkich Świętych oraz do wspomnienia wszystkich wiernych zmarłych.
Modlitwa przeciwko wszelkiemu złu Duchu Pana, Duchu Boży, Ojcze, Synu i Duchu Święty, Trójco Przenajświętsza, Dziewico Niepokalana, aniołowie, archaniołowie i święci z nieba, zstąpcie na mnie. Przemień mnie, Panie, ukształtuj mnie, napełnij mnie sobą, posługuj się mną. Odpędź ode mnie wszystkie moce zła, zniszcz je, abym ja był zdrów i mógł dobrze pracować. Oddal ode mnie czary, gusła, czamą magię, czame msze, przedmioty zaczarowane, zamówienia, przekleństwa, uroki, napady złego ducha, opętanie diabelskie, obsesję diabelską, wszystko, co jest złem, grzechem, zawiścią, zazdrością, przewrotnością, chorobą fizyczną, psychiczną, moralną, duchową, pochodzqcą od złego ducha. Spal te wszystkie rodzaje zła w ogniu piekielnym, aby już nigdy więcej nie dotykały mnie ani żadnego innego stworzenia na tym świecie. Rozkazuję i polecam mocą Boga wszechmogącego, w imię Jezusa Chrystusa Zbawiciela, przez wstawiennictwo Niepokalanej Dziewicy, i wszystkim duchom nieczystym, wszystkim ich objawom, które m
Nieszczęścia, kłopoty i jaki będzie Sąd Ostateczny? Ks. Piotr Pawlukiewicz
O. Leon Knabit zauważa, że Halloween rozśmiesza albo straszy, a obydwie postawy są nie na miejscu. Dlaczego? Nie jest przecież śmieszne to, że ludzie umierają, że my też przecież umrzemy. Właściwsza jest raczej powaga i zaduma, a także uczczenie tych, którzy odeszli.
Magazyn "Miłujcie się" przygotował przed kilku laty ciekawą, wręcz edukacyjną akcję skierowaną do dzieci, które bawią się w Halloween i pukają po domach i proszą o cukierek.
Episkopat przypomina: Grzech nie przechodzi z rodziców na dzieci
Uzdrowienie okultystyczne Ci wszyscy, którzy praktykują różne formy okultyzmu, dobrowolnie oddają się w niewolę złych duchów. Szczególnie niebezpieczne jest korzystanie z ustug różnego rodzaju bioenergoterapeutów, uzdrowicieli i jakichkolwiek paranormalnych sposobów leczenia. Dlaczego tak się dzieje? Otóż różnego rodzaju techniki ćwiczeń i medytacji wschodnich powodują zwiększenie energii kundalini, co powoduje otwarcie w człowieku tak zwanych czakr. Przyczynia się to do nawiązania kontaktu z energiami złego pochodzenia. Poprzez czakry, które są centrami energetycznymi, człowiek oddaje się pod panowanie złej duchowej mocy, którą można się również posługiwać w różnorakich praktykach okultystycznych.
Dziennikarz Bogdan Rymanowski mówił w rozmowie z serwisem ,,Pomponik'' należącym do Interii o swojej żonie oraz o wierze katolickiej.
Kościół zawsze przypisywał wielką siłę modlitwie różańcowej, uważając ją za drogę do oczyszczenia i odkupienia.
Arcybiskup Marek Jędraszewski przeprowadził wizytację kanoniczną w parafii św. Kazimierza Królewicza w Kościelisku.