Przed Nią kruszeją najtwardsze serca
Z O. ROBERTEM JASIULEWICZEM, RZECZNIKIEM SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ CZĘSTOCHOWSKIEJ NA JASNEJ GÓRZE, ROZMAWIA JOLANTA KRASNOWSKA-DYŃKA.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Z O. ROBERTEM JASIULEWICZEM, RZECZNIKIEM SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ CZĘSTOCHOWSKIEJ NA JASNEJ GÓRZE, ROZMAWIA JOLANTA KRASNOWSKA-DYŃKA.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: ,,Zapsalmować'' diabła, sposób na walkę z grzechem
Odczuwasz lęk, depresję, rozpacz aż do samobójstwa! Jeśli cię coś dręczy,męczy, jesteś niespokojny lub wyczuwasz czyjąś obecność.Odmów tę modlitwę i zacznij nowe życie dzięki Łasce !!!
Konsekrowana w czasie Mszy Świętej Hostia jest prawdziwym Ciałem Jezusa Chrystusa, a konsekrowane wino - Jego Krwią. Na przestrzeni wieków Bóg wielokrotnie dawał znaki potwierdzającą tę najważniejszą spośród prawd wiary katolickiej. Małgorzata Sołtyk, dr teologii, redaktor dwumiesięcznika ewangelizacyjnego "Miłujcie Się!" przedstawia wyniki najnowszych badań nad tzw. cudami eucharystycznymi.
Czy głuchy może usłyszeć słowo Jezusa? Czy chromy przyjdzie do Boga? A co może nas zniechęcić w wierze (dobra rada św. Jakuba)? I o mocy Boga!
"Co odpowiedzieć na złośliwe przytyki, że "wy, katolicy, macie rozgrzeszenie, a my, niewierzący, sami musimy się uporać ze swoim grzechem". Mam znajomego, który uwielbia w ten sposób sprawiać mi przykrość. Swoją złośliwość umieszcza zresztą bardziej w tonie niż w słowach. Tonem głosu daje do zrozumienia, że instytucja spowiedzi jest niemoralna, bo zwalnia nas od odpowiedzialności za złe postępki, od której nikt nie może nas zwolnić?"
Papież Franciszek udzielił kolejnego wywiadu, tym razem włoskiemu dziennikowi gospodarczemu „Il Sole 24 ore”. Dotyczy on związku etyki z ekonomią i nawiązuje on do najnowszego dokumentu Stolicy Apostolskiej: „Oeconomicae et pecuniariae questiones”, czyli: „Problemy ekonomiczne i finansowe-uwagi na temat etycznego rozeznania niektórych aspektów obecnego systemu ekonimicznego”.
– Wyrastamy z chrześcijańskiej wiary. Ona uczy nas kochać Boga i drugiego człowieka jak siebie samego. Ona uczy nas kochać Ojczyznę. – mówił metropolita krakowski Marek Jędraszewski w Sanktuarium Pasyjno – Maryjnym w Kalwarii Zebrzydowskiej podczas Eucharystii w intencji Ojczyzny, sprawowanej w ramach Centralnych Obchodów 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.
Wzywamy wszystkich do nieustannej modlitwy o pokój na świecie. Z wdzięcznością za pomoc oraz z prośbą o modlitwę w intencji Syrii i Libanu na Jasną Górę przybyli tamtejsi biskupi. Przebywają oni w Polsce na zaproszenie premiera i brali udział w Forum Ekonomicznym w Krynicy. Jak podkreślają, nie mogło zabraknąć wizyty u Matki Bożej Częstochowskiej.
Zapomniałem grzechu... Czy spowiedź jest nieważna?
Nowy, mocny ,,Ezgorcysta''! ,,Nowy porządek świata''
Ks. Dominik Chmielewski: Maryja miażdżąca Lucyfera
O pomieszaniu pojęć, dziwnej sytuacji kulturowej we współczesnej Europie i ciągłej aktualności słynnego zakładu Pascala mówił w Krakowie podczas wykładu dla leśników z okazji Święta Lasu abp Marek Jędraszewski.