Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Halina Łabonarska fascynująco interpretuje „Dzienniczek” św. Siostry Faustyny, dzieło przetłumaczone na 80 języków!

Wiara

Halina Łabonarska fascynująco interpretuje „Dzienniczek” św. Siostry Faustyny, dzieło przetłumaczone na 80 języków!

„Dzienniczek” św. Siostry Faustyny to najczęściej tłumaczone polskie dzieło na świecie, częściej nawet niż „Quo vadis” Henryka Sienkiewicza. To perła literatury mistycznej, proroczej, zawierająca także wiele odniesień do Polski i Polaków. Lektura, która człowieka porusza w samej głębi duszy. Pan Jezus z Siostrą Faustyną obcował bezpośrednio i bezpośrednio do niej przemawiał, a ona, z pozoru prosta dziewczyna, po czterech klasach podstawówki, umiała to wszystko przetworzyć na materię literacką, którą się czyta jednym tchem. A tym razem się słucha – 30 godzin!

Sekret radości - posłuszeństwo Panu Bogu

Kościół

Sekret radości - posłuszeństwo Panu Bogu

- Sekret radości tkwi w posłuszeństwie Panu Bogu. W 2009 roku moje życie było jedną wielką doliną rozpaczy. Mimo że miałam wszystko, to tak naprawdę niczym nie potrafiłam się cieszyć. Wpadłam w totalną otchłań beznadziei. Właśnie wtedy w moim życiu pojawił się Bóg i zaskoczył mnie swoim humorem - opowiadała Katarzyna Majerska - Białek, autorka książki "Sekret Radości"

screenshot Youtube

Wiara

Szatan jako zwodziciel i ojciec kłamstwa. Ks. Piotr Glas

Zło jest głośne i krzykliwe, szatan robi wszystko, aby stworzyć pozory, że jest wszechpotężny i ma całkowitą władzę nad ludźmi - przestrzega ks. Piotr Glas. - Zwycięstwo jednak jest po stronie Jezusa Chrystusa. Kto opowiada się po stronie złego, ten staje po stronie przegranego. Rejestracja: ks. Sławomir Kostrzewa

Fot. domena publiczna

Wiara

Objawienia św. Michała Archanioła, dowódcy Wojsk Niebieskich

W 1950 r. pewien amerykański żołnierz, biorący udział w wojnie w Korei, napisał list do matki. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że list zawierał wyznanie, które obiegło cały świat. W 1951 r. kapelan wojskowy odczytał go w obecności pięciu tysięcy żołnierzy w bazie Marynarki Wojennej w San Diego w stanie Kalifornia. Kapłan wyjawił, że rozmawiał z żołnierzem rannym na polu bitwy w Korei, z jego matką oraz sierżantem, który stał na czele patrolu. Tym kapelanem był ks. Walter Muldy. A oto treść listu napisanego przez rannego żołnierza do matki.

Obraz "Ofiarowanie Izaaka" (Caravaggio), domena publiczna, Wikimedia Commons, CC0

Wiara

Jak rozpoznać Bożą wolę w naszym życiu?

Jest to jedno z najbardziej podstawowych pytań człowieka wierzącego. Nie ma na nie prostej odpowiedzi, którą by można sprowadzić do jakichś norm lub zasad pisanych. Trzeba się jej uczyć samemu w życiu. Warto się dlatego przyjrzeć konkretnym sytuacjom życiowym. Bardzo wymowna w tym względzie i dramatyczna jest historia Abrahama i jego ofiary z Izaaka. W niej wola Boga i człowieka stają w ostrym konflikcie naprzeciw siebie. Polecenie Boga skierowane do Abrahama, by ofiarował swojego syna Izaaka, bardzo wielu bulwersuje: Jak Bóg mógł czegoś takiego żądać od człowieka? Przecież to nieludzkie!

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Dlaczego wielu nie uznaje Maryi za Bożą Rodzicielkę?

„Córko moja – prosiła Maryja – spójrz, Serce moje otoczone cierniami, którymi niewdzięczni ludzie przez bluźnierstwa i niewdzięczność stale ranią. Przynajmniej ty staraj się nieść Mi radość i oznajmij w moim imieniu, że przybędę w godzinie śmierci z łaskami potrzebnymi do zbawienia do tych wszystkich, którzy przez pięć miesięcy w pierwsze soboty odprawią spowiedź, przyjmą Komunię świętą, odmówią jeden różaniec i przez piętnaście minut rozmyślania nad piętnastu tajemnicami różańcowymi towarzyszyć Mi będą w intencji zadośćuczynienia”. Te słowa wypowiedziane przez Maryję w dni 10 grudnia 1925 r. w Pontevedra (Hiszpania) są nadal zbyt mało znane i praktykowane w kościele Chrystusowym. W tym dniu Maryja objawiła się s. Łucji z Dzieciątkiem Jezus i pokazała cierniami czyli naszymi grzechami otoczone Swoje Serce.