Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Prezydent Duda na XI Zjeździe Gnieźnieńskim: Polska, a w niej Gniezno, to miejsce dyskutowania ludzi wolnych
Prezydent Andrzej Duda uczestniczy w XI Zjeździe Gnieźnieńskim pt. „Europa ludzi wolnych. Inspirująca moc chrześcijaństwa”. W spotkaniu, które odbywa się pod honorowym patronatem Prezydenta RP, uczestniczy m.in. abp Wojciech Polak, prymas Polski oraz przedstawiciele Kościołów chrześcijańskich.
O. Augustyn Pelanowski: Oto etapy oczyszczenia naszego życia
O. Augustyn Pelanowski: Oto etapy oczyszczenia naszego życia
Módlmy się do św. Archanioła Michała jak Święty Ojciec Pio
Święty Michale Archaniele, broń nas w walce,
Pijacy nie idą do nieba. Co Bóg mówi o alkoholu?
Pan Jezus pił wino, bo przyszedł do nas jako Oblubieniec. O abstynencie Janie Chrzcicielu wyrażał się jednak z wielkim uznaniem. Stary Testament wielokrotnie przestrzega przed nadużywaniem alkoholu, Nowy Testament wychwala abstynencję. Dziś, gdy odbywa się w Polsce Narodowy Kongres Trzeźwości, niech każdy zada sobie pytanie: czy z mojego używania alkoholu wypływa dobro, czy może zło? Jeżeli zło, dlaczego nie miałbym wyrzec się tego nawyku, idąc za przykładem wielu świętych? Pamiętajmy: Pijacy ,,nie osiągną Królestwa Bożego''.
Święty Mateuszu, módl się za nami!
21 września Kościół czci Świętego Mateusza, Apostoła i Ewangelistę. Imię Mateusz pochodzi od hebrajskiego Mattaj lub Mattanja, co oznacza „Dar Boga”.
Gniew Boży, czyli kiedy Bóg się złości... O. Jacek Salij OP
Czy obraz Boga zagniewanego da się pogodzić z Jego wszechdoskonałością? Czy Pan Bóg w ogóle może podlegać jakimś namiętnościom? To tylko my, ludzie, tak Go opisujemy! Co wobec tego znaczą wypowiedzi Pisma Świętego na temat gniewu Bożego?
Poznaj wszystkie sekrety św. Faustyny
Ksiądz Piotr Prusakiewicz w ciągu godziny opowie nam to, czego nie wiemy jeszcze o naszej świętej siostrze Faustynie.
85-letni ateista, czołowy polityk Australii, nawrócił się
85-letni australijski ateista nawrócił się. ,,Nie mogę dłużej zaakceptować twierdzenia, jakoby ludzka gzystencja była samowystarczalna i wyizolowana'' - powiedział znany w całym kraju były bezbożnik, wysoki rangą lewicowy polityk.
Świadectwo: Ateizm był przyczyną mojego cierpienia
Chciałbym poruszyć w moim liście problem, który dotknął mnie i był przyczyną wielu moich nieszczęść. Nie tylko moich - także wielu ludzi w ciągu długich wieków... Mówię o ateizmie. To rzecz straszna: całkowite oddalenie się od Boga.
Br. Szymon Janowski OFMCap o ,,gimboateistach''
Br. Szymon Janowski OFMCap o ,,gimboateistach''
Z Maryją i Ojcem Pio CZYŚCIMY CZYŚCIEC
W sobotę 22 września 2018 r. o godzinie 21.37 rozpocznie się akcja duszpasterska pod hasłem „Z Maryją i Ojcem Pio CZYŚCIMY CZYŚCIEC”. Modlitwa za zmarłych będzie trwała cały następny dzień i zakończy się 23 września również o godz. 21.37. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął abp Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski.
Rozpocznij z nami nowennę do św. Michała Archanioła!
W związku ze zbliżającym się wspomnieniem Świętych Archaniołów: Michała, Rafała i Gabriela (29 września), zachęcamy do rozpoczęcia Nowenny do św. Michała Archanioła i Aniołów Stróżów.