Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

fot. dnalor 01, lic. CC BY-SA 30. via Wikipedia, zdj. edyt.

Kościół

Czy trzeba wierzyć w Filioque? DYSKUSJA

Kwestia: Mam pewien problem z moją bratanicą, otóż jest ona wierzącą osobą, uczęszcza do kościoła, przystępuje do Komunii ale nie akceptuje wiary w Filioque, czyli w to, że Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna. Twierdzi że jedynie od Ojca, zawsze przemilczając podczas Eucharystii słowa Credo nicejsko - konstantynopolitańskiego. Ostatnio z przerażeniem doszedłem do wniosku że ta skądinąd inteligentna osoba mogła zaciągnąć na siebie ekskomunikę, bowiem "publicznie zaprzecza uznanej prawdzie wiary katolickiej" - publicznie dlatego, że wielokrotnie deklarowała to na lekcji licealnemu katechecie. Czy wobec tego tkwi poza Kościołem i po rozgrzeszenie musi się udać do penitencjarza biskupiego pod warunkiem że wyrzecze się herezji w której tkwi?

Zdj. Salve NET

Wiara

Czego aniołowie mogą nam zazdrościć?

Warto poznać naszych Aniołów, aby zorientować się, co sprawi im przyjemność. Z takich rzeczy, których możemy być pewni, że Aniołowie się z nich ucieszą to wspólne uwielbianie Boga, który jest stwórcą i Aniołów i nas, ludzi - mówi w jedenastym odcinku serii #SpotkaniezAniołami s. Maria Druch ze Zgromadzenia Sióstr od Aniołów.

Wspominamy błogosławionych 108 męczenników z okresu II wojny światowej

Kościół

Wspominamy błogosławionych 108 męczenników z okresu II wojny światowej

13 czerwca 1999 r. podczas Mszy świętej odprawianej w Warszawie św. Jan Paweł II dokonał beatyfikacji 108 męczenników, którzy ponieśli śmierć w czasach II wojny światowej. Każda z tych osób wykazała się niezwykłym heroizmem wiary: są w tym gronie biskupi - pasterze, którzy woleli zginąć, aniżeli zostawić swoją owczarnię; siostry i księża ratujący Żydów; teściowa, która oddała swe życie za synową w ciąży; zakonnik, który za posiadanie różańca, a potem odmowę sprofanowania go został zmasakrowany i utopiony w kloace; księża i alumni dzielący się w obozie koncentracyjnym jedyną kromką chleba ze współwięźniami; duchowny, który zginął za to, że nie wydał Gestapo komunistów.

(fot. youtube)

Ideologia gender

Maciej Musiał wsparł LGBT. Teraz się tłumaczy

- Po prostu napiszę, co czuję. Jest mi smutno. Szalenie przykro. Bo mój ostatni post miał w komunikacie łączyć, a jednak znowu podzielił. Głęboko wierzę, że z perspektywy katolika jest możliwy szacunek, nawet jeśli coś nie zgadza się z nauką Kościoła. Ten szacunek chciałem wyrazić i czuję, że trzeba go wyrażać — napisał Maciej Musiał na Instagramie, odnosząc się do swojego poparcia marszu równości, które to spotkało się z krytyką.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Fatima, cud słońca i masoneria

W 1910 r., a więc siedem lat przed objawieniami Matki Bożej w Fatimie, władzę w Portugalii przejęła masoneria. Rządzący postanowili zniszczyć Kościół katolicki w ciągu dwóch pokoleń. Nowa, walcząca z Bogiem władza ogłosiła, że katolicyzm jest największym wrogiem ludzkości, opium dla ludu, i dlatego należy go jak najszybciej unicestwić.

(fot. youtube)

Wiara

Brat Elia Cataldo z przesłaniem do Polaków

- Jestem w Polsce po raz piąty. Niesiemy Słowo Boże wszystkim. Dzisiaj niestety ludzie są zamknięci w swoich domach. Muszą być bardziej otwarci. Wszyscy myślą tylko o sobie, dla mnie, dla mnie, dla mnie - mówił brat Elia Cataldo

Dzisiaj cały Kościół obchodzi ,,polskie'' święto Maryjne

Kościół

Dzisiaj cały Kościół obchodzi ,,polskie'' święto Maryjne

W poniedziałek po Zesłaniu Ducha Świętego obchodzimy Święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła. Od 2018 roku – zgodnie z decyzją papieża Franciszka – jest to wspomnienie obowiązkowe obchodzone w całym Kościele katolickim w obrządku łacińskim. Wcześniej było obchodzone tylko w Polsce i Argentynie.

© José Luiz Bernardes Ribeiro / CC BY-SA 4.0

Wiara

Ks. Marek Szukalski: Dary Ducha Świętego to nie wyliczanka katechizmowa!

Człowiek, by dotrzeć swoją łodzią dalej, a także by szybciej osiągnąć cel podróży, zapewne już w czasach prehistorycznych nauczył się wykorzystywać sprzyjający wiatr - i postawił żagiel. Choć łódź może się poruszać zarówno przy pomocy żagla, jak i przy pomocy wioseł, tylko niedbały lub niedoświadczony żeglarz przy sprzyjającym wietrze nie rozwinąłby żagli.

Fot. Dnalor 01 via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

PIĘKNA modlitwa św. Hildegardy do Ducha Świętego

Pomódlmy się dziś słowami pieśni św. Hildegardy z Bingen, której wyjątkowe piękno nie tylko wspaniale chwali Boga, ale także dając nam wszystkim przedsmak niebieskiej cudowności daje nam nadzieję na spotkanie z żywym Chrystusem!