Ks. Sławomir Kostrzewa: Co obiecuje Jezus tym, którzy godnie karmią się Jego Ciałem i Krwią?
Ks. Sławomir Kostrzewa: Co obiecuje Jezus tym, którzy godnie karmią się Jego Ciałem i Krwią?
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
"Czy osoby robiące dużo dla innych, ale nie uznające Boga, a przede wszystkim poganie przestrzegający przepisów swojej religii mogą liczyć na zbawienie?" Na to pytanie odpowiadał ks. Piotr Pawlukiewicz.
Modlitwa na nieudane i trudne dni
Wysłuchałem wyznań Michał Misiak. Jestem ostatnim, który chce i może go oceniać. Oceny i sądu on zresztą teraz nie potrzebuje, a potrzebuje modlitwy i towarzyszenia.
Toruński redemptorysta, założyciel Radia Maryja oraz TV Trwam, o. Tadeusz Rydzyk, w bardzo ostrych słowach skomentował kwestię ataków na Kościół oraz profanacji wizerunku Matki Boskiej Częstochowskiej. „To jest nienawiść. Szatan nienawidzi Matki Najświętszej i tych, którzy ją kochają” - wskazywał o. Rydzyk.
„W środowiskach katolickich coraz częściej widać przejaw kapitulacji wobec ideologii gender. Przykładem jest diecezja w Liverpool. Nie możemy brać z tego przykładu” - podkreślał Grzegorz Górny.
Dr Bartosz Walter: In vitro - fakty i mity. Panowie, brońcie swoich żon i dzieci!
Przez jakiś czas było o niej cicho. Jednak Madonna po czteroletniej przerwie wydała kolejny album, więc postanowiła się jakoś wypromować. A jaki jest najłatwiejszy sposób? Wiadomo! Uderzyć w katolików i Jezusa Chrystusa.
Eucharystia, pojęta jako zbawcza obecność Jezusa we wspólnocie wiernych i jako jej pokarm duchowy, jest czymś najcenniejszym, co Kościół posiada na drogach historii. Adoracja Najświętszego Sakramentu staje się niewyczerpanym źródłem świętości.
Męskie Oblężenie Jasnej Góry to projekt wzmacniający mężczyzn w rolach ojców, obrońców, żywicieli, liderów. Istnieje bowiem coraz większa potrzeba odzyskania odpowiedzialnych mężów i ojców. Trzeba zawalczyć o promowanie odpowiedzialnych postaw opartych na prawdziwych wzorcach, przede wszystkim zaś oprzeć formację mężczyzn o solidny i trwały fundament jakim jest Jezus Chrystus – Syn Boży i Syn Maryi.
Jak powinna wyglądać adoracja? Czy powinna odbywać się w zupełnej ciszy? Czy można w niej korzystać z charyzmatów i w jakim zakresie? Czy dopuszczone (a czy zalecane) jest w niej: modlitwa brewiarzowa, katecheza jednego z członków wspólnoty? Co na to oficjalna nauka Kościoła Katolickiego?
Uwielbiam Cię Stwórco i Panie, utajony w Najświętszym Sakramencie. Uwielbiam Cię za wszystkie dzieła rąk Twoich, w których mi się ukazuje tyle mądrości, dobroci i miłosierdzia, o Panie, rozsiałeś tyle piękna na ziemi, a ono mi mówi o piękności Twojej, choć są tylko słabym odbiciem Ciebie, Niepojęta Piękności. Choć ukryłeś i utaiłeś piękność Swoją, oko moje oświecone wiarą dosięga Ciebie i dusza moja poznaje Stwórcę swego, najwyższe swe dobro i serce moje całe tonie w modlitwie uwielbienia. Stwórco mój i Panie, Twoja dobroć ośmieliła mnie mówić z Tobą - miłosierdzie Twoje sprawia to, że znika pomiędzy nami przepaść, która dzieli Stwórcę od stworzenia. Rozmawiać z Tobą o Panie, to rozkosz dla mojego serca, w Tobie znajduję wszystko, czego serce moje zapragnąć może. Tu światło Twoje oświeca mój umysł i czyni go zdolnym do coraz głębszego poznawania Ciebie. Tu na serce moje spływają łask strumienie, tu dusza moja czerpie życie wiekuiste. Amen. (z "Dzienniczka" św. Faustyny)
- Syn heroicznie przeżywał swoją chorobę i towarzyszące jemu cierpienie. Ale kiedy Michał zmarł na moich rękach, miałem wrażenie, że fizycznie pęka mi serce, bo to ciężkie doświadczenie, kiedy ci umiera dziecko na twoich oczach. A ty jemu w tym towarzyszysz – mówi portalowi aleteia tata ks. Michała Łosa.
Dziś patronuje nam Najświętsza Maryja Panna z Góry Iglicznej, Przyczyna naszej radości