Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

screenshot Youtube - RCS TV

Wiara

O. Piotr Idziak: Świat nienawidzi światła, chce ciemności. Idźmy z Maryją drogą światła i prawdy

Świat nienawidzi światła, chce ciemności. Duch tego świata wmawia ludziom, że ciemność jest światłem. To kłamstwo demaskuje Chrystus. Żyjąc z ciemnościach, trzeba umieć wybierać światło, które pochodzi od Boga. Z pomocą przychodzi nam Matka nasza, Królowa Nieba - przypomina o. Piotr Idziak w czwartej nauce, wygłoszonej w kościele pw. Maryi Królowej w Poznaniu 9 marca 2019 r.

zdj. screen Youtube

Wiara

MOCNE!!! O. Augustyn Pelanowski: Co Jezus powiedziałby dziś Polakom?

"Chwila jest bliska. Dałem wam znaki w Legnicy i Sokółce. Któż z was wie, dlaczego wam je dałem? Kto się tym przejął? Czy dalej wielu z was będzie przyjmować Komunię w stanie grzechu tylko ze względu na wstyd przed ludźmi? Czy jak kapłani, którym pozwoliłem bez spowiedzi przyjmować Komunię? Czy pozwoliłem bez spowiedzi wam, dzieciom Kościoła, chodzić do Komunii? Kto wam na to pozwala? Czy nie wiecie, że jeśli do mojej Komunii się nie uciekniecie, wasza krew się poleje?"-czy to właśnie powiedziałby dziś nam, Polakom, Pan Jezus?

Fot. Xhienne via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Maryja Niepokalana czuwa nad dziećmi nienarodzonymi!

Zostałam wezwana do poradni zdrowia psychicznego, by zastąpić koleżankę psychologa. Zgłosiła się tam młoda kobieta z prośbą o zaświadczenie, które było wymagane do wykonania aborcji. Próbowałam zwrócić jej uwagę na negatywne skutki tego czynu dla zdrowia, dla psychiki, ale ona podtrzymywała swoją decyzję. Wówczas sięgnęłam do kieszeni, w której miałam Cudowny Medalik, i ofiarowałam go tej pani. Zaproponowałam jej też pomoc materialną. Potem zostawiłam ją na kilka minut, bo musiałam zatelefonować w ważnej sprawie.

screenshot Youtube

Wiara

Ks. Kostrzewa: Współczesny świat tonie w ciemności. My, chrześcijanie, nie możemy dać się jej pochłonąć

Współczesny świat tonie w ciemności, która atakuje nas i od zewnątrz, i od środka. Jednak my, jako chrześcijanie, nie możemy dać pochłonąć się ciemności. Bóg pragnie, abyśmy jako synowie światła podjęli walkę z ciemnością - niosąc z sobie Chrystusa - Światłość świata. Konferencja wygłoszona przez ks. Sławomira Kostrzewę dla wspólnoty "Wojownicy Maryi" w Poznaniu, 9 marca 2019 r.

Fot. Joanna Adamik (Archidiecezja Krakowska) via Flickr, CC 0

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Św. Józef wzorem zawierzenia Bogu

- Wiemy o Józefie, że zwłaszcza w momentach trudnych, był otwarty na Boży głos. Dał się Panu Bogu prowadzić i czynił wszystko dokładnie tak, jak mu Pan Bóg poprzez anioła polecał - mówił abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. sprawowanej w święto patronalne w Sanktuarium św. Józefa w Wadowicach w 15. rocznicę jego ustanowienia.

fot. Joanna Adamik, Archidiecezja Krakowska

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Krzyż to nie drzewo hańby, ale życia

- Krzyż przedstawiony jako drzewo życia - nie hańby, nie potępienia, nie martwych belek niosących śmierć. Drzewo życia. Bo właśnie umierając na krzyżu, Chrystus dał tym wszystkim, którzy w Niego – Zbawiciela i Odkupiciela – uwierzyli, dał życie - mówił abp Marek Jędraszewski w kościele stacyjnym - Bazylice św. Michała Archanioła i św. Stanisława Biskupa Męczennika w Krakowie na Skałce.

Cyryl Aleksandryjski - wybitny nauczyciel świętej wiary

Kościół

Cyryl Aleksandryjski - wybitny nauczyciel świętej wiary

Cyryl urodził się około 315 roku w Jerozolimie. Pochodził z rodziny chrześcijańskiej, bardzo przywiązanej do wiary. Zwyczajem pobożnych rodzin od młodości zaprawiał się w ascezie chrześcijańskiej w jednym z klasztorów Palestyny. Z rąk biskupa Jerozolimy, św. Makarego, przyjął święcenia diakonatu (334), a z rąk jego następcy, św. Maksyma, otrzymał święcenia kapłańskie (344).