Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Pixabay, CC 0 - edytowane

Kościół

O. Leon Knabit: Polska musi być katolicka!

Kiedy kardynał Wyszyński był we Włoszech, pytali go dziennikarze z krajów zachodnich: „Jak wy, katolicy, żyjecie w jednym kraju z walczącym ateizmem, z komunistami?” Odpowiedział: „Wyobraźcie sobie, że żyjemy we własnym domu tysiąc lat. I oto wchodzi do niego groźny lew. Staramy się tak poruszać, by mu nie nadepnąć na ogon”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Dlaczego Szymon żył na słupie

Szymon (Symeon) urodził się w końcu IV wieku w rodzinie pasterskiej w Sis - na pograniczu Cylicji i Syrii. Miał liczne rodzeństwo, które jednak rychło zabrała mu śmierć. Pozostał na ojcowiźnie z bratem, Samsonem. Po śmierci rodziców i brata sprzedał majątek rodzinny i rozdał ubogim pieniądze, jakie za niego otrzymał. Wstąpił do eremitów zamieszkałych w klasztorze Eusebona w Teleda koło Antiochii, ale rychło to miejsce opuścił, tęskniąc za życiem pustelniczym.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Wizja Boga, nieba i piekła u mistyków

Często myślę o tym dniu widzenia,który pełen będzie zdziwienianad tą Prostotą,z której świat jest ujęty,w której przebywa nietkniętyaż dotąd- i dalej niż dotąd(K. Wojtyła, Pieśń o Bogu ukrytym)

Fot. Pixabay, CC 0

Tylko u nas

Porzucił islam i zawierzył Chrystusowi. Oto jego wyznanie

Był 12 stycznia 2009 roku. Siedziałem w Mediolanie w biurze redaktora naczelnego „Corriere della Sera”. Przybyłem do Paolo Mielego na czas, o pół do pierwszej. Taką punktualność mogą we Włoszech zapewnić jedynie karabinierzy, którym państwo włoskie powierzyło moje bezpieczeństwo zagrożone przez islamskich terrorystów. To oni wydali na mnie wyrok śmierci i ustawicznie mi grozili. W tamtych właśnie dniach aparatura podsłuchowa wyłowiła rozmowy samozwańczych imamów algierskich i marokańskich, obsadzających meczety północnego zachodu Włoch. Rozmawiali o zamachu na moją osobę. To skłoniło generała Gianfrancesca Siazzu, komendanta głównego karabinierów, do przyjęcia propozycji sformułowanej przez generała Vittoria Tomasoniego, komendanta prowincji rzymskiej i mojego bezpośredniego opiekuna, w porozumieniu z generałem Saveriem Cotticellim, komendantem regionu Lacjum, i generałem Corradem Borruso, komendantem ponadregionalnym dla Włoch Środkowych, żeby wzmocnić jeszcze bardziej moją ochronę do

125. rocznica śmierci o. Maksymiliana Kolbe

Pamiętamy

125. rocznica śmierci o. Maksymiliana Kolbe

Do pogłębiania duchowej drogi o. Maksymiliana Marii Kolbego i odkrywania jego pism zachęca abp Wiktor Skworc. Metropolita katowicki wystosował specjalny apel do duszpasterzy i wiernych świeckich. Ma on związek z przypadającą 8 stycznia 125. rocznicą urodzin o. Kolbego.

Papież Franciszek z ostrością przeciw hipokrytom

Kościół

Papież Franciszek z ostrością przeciw hipokrytom

Chrześcijanin nie jest kimś, kto udaje kogoś lepszego, ale wie, że jest grzesznikiem. Kontempluje oblicze Boga, który pragnie, aby nazywał Go Ojcem – to słowa Papieża z dzisiejszej katechezy, w czasie której kontynuował refleksję nad modlitwą „Ojcze nasz”.

domena publiczna, Wikimedia Commons, CC0, edytowane, pixabay, CC0, edytowane

Wiara

Przez 13 lat żywiła się tylko... Ciałem Chrystusa!

Droga ku niebu Alexandriny Marii da Costy wiodła podobnie jak jej rówieśniczek - we Francji Marty Robin oraz w Polsce św. Faustyny - poprzez dobrowolne przyjęcie na siebie cierpienia z miłości dla Chrystusa Eucharystycznego. Portugalska mistyczka przez okres 13 lat nie przyjmowała żadnych napojów ani pokarmów z wyjątkiem Komunii św.