Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

screenshot Youtube - RCS TV

Wiara

Jak walczyć o dusze ludzi na ruinach wiary? Ks. Sławomir Kostrzewa

Współczesny świat zamyka się coraz bardziej na Boga. W wielu wspólnotach rodzi się pytanie - jak walczyć efektywnie o dusze ludzi w świecie, w którym wiara jest w zgliszczach? Odpowiedzią jest Maryja, której życie i posługa uprzedzająca przyjście Jezusa uczy nas jak rodzić Jezusa w życiu ludzi. Zapis konferencji wygłoszonej przez ks. Sławomira Kostrzewę dla członków Wspólnoty Odnowy w Duchu Świętym "Kana" we Wrocławiu, 13 grudnia 2018 roku.

brewiarz.pl

Wiara

Bł. Mikołaj Gross. Naziści bali się jego wiary w Boga. Także po śmierci

Mikołaj Gross urodził się 30 września 1898 roku w Niederwenigern, małej miejscowości w Zagłębiu Ruhry, w Niemczech. Wychowywał się w rodzinie ubogiej i pobożnej. Po ukończeniu szkoły podstawowej w 1912 roku, pracował najpierw przez trzy lata w walcowni, a potem przez pięć lat jako górnik w kopalni. Jednocześnie uczęszczał w Essen na kursy wieczorowe, by zdobyć lepsze wykształcenie. W 1917 roku zapisał się do Związku Górników Chrześcijańskich, a w 1919 roku został członkiem Stowarzyszenia Górników i Robotników św. Antoniego Padewskiego.

Kard. Sako: jeśli odejdziemy z Iraku, Kościół utraci swoje korzenie

Kościół

Kard. Sako: jeśli odejdziemy z Iraku, Kościół utraci swoje korzenie

Według chaldejskiego patriarchy Iraku kard. Luisa Raphaëla Sako wielkim wyzwaniem dla Kościoła lokalnego pozostaje zachowanie obecności chrześcijan w tym kraju. Bez nich straci on swoje korzenie. Ważne jest ofiarowanie nadziei, ale także pomoc w znalezieniu pracy, bezpieczeństwa i trwałego pokoju. Przyznał, że terroryzm, migracje oraz prześladowanie chrześcijan nadal pozostają poważnym problemem w tej części świata.

Antychryst... zdemaskowany

Kościół

Antychryst... zdemaskowany

Pytanie o Antychrysta jest dzisiaj prawdopodobnie najczęściej ignorowanym problemem teologicznym. Zagadnienie to wydaje się odstraszać współczesnych teologów.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

André Frossard. Niezwykła historia ateisty, który spotkał Boga

"Po moim nawróceniu wszystko było radosne i proste: Bóg istnieje, radość potężna, ocean światła i słodyczy" - wyznaje Andre Frossard. "Byłem więcej niż oczarowany, pełen szalonej wdzięczności wobec ogromu miłosiernego piękna. Bóg jest miłością i ta miłość uczyła mnie, że jest przyczyną i celem wszystkiego, co istnieje. Żadne stworzenie nie istnieje tylko dla siebie, ale dla drugiego stworzenia, dla wszystkich innych, poczynając od Boga samego, z którego wypływa wszystko. (...) Uporczywe wpatrywanie się w samego siebie napotka w końcu na przepaść nicości, z której jakaś cudowna dobroć nas wyciągnęła" (Bóg i ludzkie pytania, s. 8-9).

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Podstawy czystej i szczerej modlitwy

Po pierwsze, musimy całkowicie pozbyć się trosk związanych z naszym ciałem. Nie po­winniśmy też kłopotać się żadnymi spra­wami czy interesami, co wię­cej, nawet myśli o nich nie powinniśmy dopuszczać do naszego serca. Poza tym, musimy zaniechać obmawiania, czczej gadaniny, wielomówności i głupich żartów, a przede wszyst­kim, całkowicie wykorzenić zamęt powodowany gniewem i smutkiem, oraz doszczętnie usunąć szkodliwe zarzewie pożądliwości cielesnej i chciwości.

Naśladujcie świętą Agnieszkę - wzór czystości

Kościół

Naśladujcie świętą Agnieszkę - wzór czystości

Agnieszka była w starożytności jedną z najbardziej popularnych świętych. Piszą o niej św. Ambroży, św. Hieronim, papież św. Damazy, papież św. Grzegorz I Wielki i wielu innych. Jako 12-letnia dziewczynka, pochodząca ze starego rodu, miała ponieść męczeńską śmierć na stadionie Domicjana około 305 roku. Na miejscu "świadectwa krwi" dzisiaj jest Piazza Navona - jedno z najpiękniejszych i najbardziej uczęszczanych miejsc Rzymu. Tuż obok, nad grobem męczennicy, wzniesiono bazylikę pod jej wezwaniem, w której 21 stycznia - zgodnie ze starym zwyczajem - poświęca się dwa białe baranki.

fot. screen youtube.com

Kościół

ks. Paweł Bortkiewicz: Lekarz ma prawo i obowiązek kierować się sumieniem

"Myślę, że warto uświadamiać społeczeństwu tę sprawę, że w dobie podnoszenia takich wartości jak wolność, tolerancja, pluralizm istnieje wartość naczelna, jaką jest sumienie podporządkowane prawdzie i lekarz ma prawo i obowiązek kierować się tym sumieniem" - mówił ks. prof. Paweł Bortkiewicz wspominając o celu Marszu dla Życia i Rodziny w Paryżu.

Joanna Kulig wyznaje: Brakuje mi Kościoła

Polska

Joanna Kulig wyznaje: Brakuje mi Kościoła

"Podoba mi się, że jeśli tutaj człowiek jest w czymś dobry, daje mu się szansę" - mówi Joanna Kulig, opowiadając o swojej karierze aktorskiej w USA. Aktorka przyznaje jednak, że tęskni za Polską i nie tylko.