Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

(fot. youtube)

Wiara

Ks. Dominik Chmielewski: Dusze samobójców

- Powracam do tego strasznego miejsca, w którym znajdowałam się na skraju okropnej przepaści. Zauważyłam wiele milionów ludzi, którzy płakali i szlochali. Ujrzałam nagle, że to były nieprzeliczone rzesze ludzi młodych. Pojęłam, że w tym strasznym miejscu zgrzytali zębami. Wydawali takie dźwięki bólu, że przyprawiało mnie o dreszcze. To byli samobójcy - podkreślał ks. Dominik Chmielewski

Abp Marek Jędraszewski zaprasza na Dialogi do św. Anny

Kościół

Abp Marek Jędraszewski zaprasza na Dialogi do św. Anny

Metropolita Krakowski abp Marek Jędraszewski zaprasza wszystkich na ostatnie przed wakacjami „Dialogu”. Są to cykliczne spotkania arcybiskupa z wiernymi, podczas których wygłasza katechezę i odpowiada na nurtujące ich pytania. Czerwcowe „Dialogi” będą odpowiadały na pytanie „Parafia czy churching?”. Odbędą się 6 czerwca o 20:15 w Kolegiacie św. Anny.

W Krakowie mężczyźni ruszyli do walki duchowej

Kościół

W Krakowie mężczyźni ruszyli do walki duchowej

W Krakowie mężczyźni ruszyli do walki, walki duchowej. Z dniem 1 czerwca podjęli Nabożeństwo wynagradzające Niepokalanemu Sercu Maryi w Pierwsze Soboty miesiąca. Wydarzenie zapoczątkowała msza święta w kościele św. Barbary, następnie odmówiono litanie do św. Józefa,potem nastąpił przemarsz na dookoła Rynku Głównego i jeszcze różaniec, tym razem już na kolanach na Placu św. Barbary.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Męczeństwo -wzór chrześcijańskiego męstwa i świętości

Od początku istnienia chrześcijaństwa wyznawcy Chrystusa zmuszeni byli płacić życiem za swoją wiarę. Historia Kościoła naznaczona jest krwią męczenników. Na przestrzeni stuleci męczeństwo nie oznaczało jednak dla wierzących ani wyroku losu, który w pewnych okresach historycznych stawał się nieuchronny, ani też znoszenia bezcelowego cierpienia, które nikomu by nie służyło. Rozumiane było natomiast jako ideał: najbardziej radykalna możliwość naśladowania Chrystusa.

(fot. screen)

Wiara

Brat Elia. Przesłanie dla Polski i Polaków

Brat Elia Cataldo, stygmatyk, założyciel wspólnoty Apostoli di Dio, modlił się 31 maja 2019 r. w kościele oo. franciszkanów w Łodzi-Łagiewnikach. Po Mszy świętej i konferencji błogosławił tłum zebranych wiernych wodą święconą.