Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Screenshot Youtube - Tyniec

Wiara

Jak dziękować Bogu za katastrofę? O. Leon Knabit OSB

Jak dziękować Bogu za katastrofę? Jak dziękować Bogu za śmierć kogoś bliskiego? Jak dziękować Bogu za niepowodzenia? Jak dziękować Bogu za pieską pogodę, przez którą nie można wyjść z domu, a tak by się chciało odpocząć, właśnie gdzieś powędrować, w czasie wakacji?

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Otarła twarz Chrystusowi. Co wiemy o św. Weronice?

Weronika, towarzysząc Jezusowi niosącemu krzyż na Górę Kalwarię, wytarła Mu chustą twarz. Jak przekazuje tradycja, otrzymała w zamian odbity na płótnie obraz Jego oblicza. Z tego powodu jest patronką m.in. fotografów.

Fot. via Pixabay, edytowane

Tylko u nas

,,Nie spotkałem szczęśliwego homoseksualisty''

Moja matka, która jest bardzo wierzącą osobą, usłyszała, że jest pewien zakonnik, który zna się dobrze na problemach homoseksualizmu. Długo mi o tym opowiadała i w końcu wymogła na mnie, bym spotkał się z tym augustianinem. Do spotkania doszło w Wurzburgu. Okazało się, że zakonnik też jest homoseksualistą. Powiedział mi, że życie jako homoseksualista jest zgodne z wiarą. Według niego, powinienem znaleźć sobie mężczyznę i spędzić z nim życie. Z matką radził mi zerwać kontakty. Po tym spotkaniu wszedłem na całego w środowisko homoseksualistów.

fot. alex proimos, lic. cc by-sa 2.0 via wikipedia, edit.

Kościół

Habit to znak sprzeciwu i twórczego niepokoju

- Życie konsekrowane to życie poświęcone całkowicie Panu Bogu. Składając śluby czystości, ubóstwa i posłuszeństwa, chcemy całą naszą rzeczywistość ofiarować Bogu, tak jak Jezus został ofiarowany w świątyni przez swoich rodziców. Pragniemy odtworzyć te charakterystyczne przymioty życia Jezusa – czystość, ubóstwo i posłuszeństwo – na tym polega życie konsekrowane. – wyjaśnia o. Leszek Stańczewski, przeor klasztoru Karmelitów Bosych w Czernej.

Fot. via Pixabay - Ane_Hinds

Wiara

Dziewictwo to nie dziwactwo. Czyli dlaczego warto wybrać celibat

Współczesna kultura nie szanuje ludzi, którzy chcą poświęcić wszystko Panu Bogu - zwłaszcza, gdy chodzi o seks. Zafiksowana na cielesności dekadencka myśl europejska próbuje wszystkim wmówić, że wszyscy potrzebują zaspokajania prostych potrzeb (czy też quasi-potrzeb) fizjologicznych.

fot. tt/jasnagoranews

Wiara

Cud na Jasnej Górze. 42 lata temu kobieta odrzuciła kule i zaczęła chodzić

- Gdy po wyzdrowieniu poszłam do neurologa, który od lat co miesiąc składał mi wizyty domowe, poprosił mnie o dowód osobisty. Potem zapytał, czy mam siostrę bliźniaczkę. Nie chciał wierzyć, że to ja... Gdy mu o wszystkim opowiedziałam, stwierdził, że w cuda może wierzyć, ale cudami leczyć nie może - wpomina uzdrowiona na Jasnej Górze pani Joanny.

fot. yt/instytut ksiazki

Wiara

Człowiek jest człowiekiem w kulturze, której źródłem jest religia

- Jak to? Bóg daje nam rozum wystarczający do tego, by Mu służyć, ale niewystarczający, by Go próbować pojąć? – mówi Bronisław Wildstein w wywiadzie dla tygodnika „Idziemy”. Pisarz, publicysta, dziennikarz, myśliciel mówi o swojej przygodzie z wiarą oraz wyjaśnia swoje podejście do niej. Wychował się w rodzinie, która nie była religijna.