Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Wyzwolenie i uzdrowienie przez post. W jaki sposób post zbliża nas do Jezusa?
MATKA Boża prosi, byśmy pościli o chlebie i wodzie dwa dni w tygodniu – w środy i w piątki. Dlaczego właśnie w te 2 dni? Sama Matka Boża wraz ze św. Józefem, Jezusem i wszystkimi pobożnymi Żydami tamtych czasów – pościła 2 dni w tygodniu. W bardzo dawnym dokumencie Kościoła, Didache, pochodzącym z ok. 90 roku n.e., w którym pierwsi uczniowie mówią o życiu chrześcijan I – szego wieku, czytamy: „Nie zachowujcie postu w tym samym czasie, co obłudnicy. Oni bowiem poszczą w poniedziałek i czwartek, wy natomiast pośćcie w środę i piątek”. To niezwykłe, że Matka Boża chce przywrócić tę tradycję pierwotnego Kościoła. wg której sama żyła. Post wpisany jest w religię żydowską, w religię chrześcijańską, jak też i w inne religie. Stosuje go nawet medycyna i niektóre terapie. Każdy lekarz wie, że post jest dobry dla zdrowia.
Kiedy zabiorą im oblubieńca, wtedy będą pościć
"Czy goście weselni mogą się smucić, dopóki pan młody jest z nimi? Lecz przyjdzie czas, kiedy zabiorą im pana młodego, a wtedy będą pościć"
Święty Konrad z Piacenzy, pustelnik
Konrad Confalonieri urodził się około roku 1290 w zamożnej, włoskiej rodzinie. Za młodu obrał sobie zawód rycerski. W roku 1313 w czasie polowania rozpalił ognisko dla wypłoszenia zwierzyny i wywołał pożar. Nie zdawał sobie sprawy, jaką klęskę żywiołową wywoła tym czynem.
Ks. Dominik Chmielewski: Świadectwo które mną wstrząsnęło
Ks. Dominik Chmielewski: Świadectwo które mną wstrząsnęło
Bl. W.Frelichowski - błogosławiony z Dachau. Opinie o jego świętości uznali nawet hitlerowcy
Wincenty przyszedł na świat 22 stycznia 1913 roku w Chełmży. Wzrastał w rodzinie, w której panowała atmosfera wzajemnej życzliwości, wzajemnego wspierania, sumiennej pracowitości. Panowały tam staropolskie zwyczaje, szczera i niezakłamana miłość, duch wyważonej pobożności, głęboki patriotyzm. Siedmioletni Wicek był świadkiem wkroczenia do Chełmży wojska polskiego, które 20 stycznia 1920 roku przyniosło miastu i jego mieszkańcom wolność. Od tego momentu rozpoczął się nowy etap jego życia.
Jeśli ktoś chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie
"Jeśli ktoś chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzyż swój i niech Mnie naśladuje"
Środa Popielcowa - idealny początek Nowenny Pompejańskiej
Właśnie dziś zacznij odmawiać Nowennę Pompejańską - wspaniałą, wielką modlitwę Kościoła świętego, z której pomocą możesz doznać wewnętrznej przemiany, otworzyć się na głos Boga i doznać wielu łask.
Ks. dr hab. Stanisław Wronka dla Fronda.pl: Pamiętaj, że jesteś prochem i w proch się obrócisz!
"Przyjmując popiół na swoją głowę, człowiek uświadamia sobie swoją kruchość i grzeszność i pragnie je przezwyciężyć, aby żyć pełniej. Podejmuje wysiłek odnowienia swych relacji z Bogiem, drugim człowiekiem i ze sobą, włączając się we wspólnotę Kościoła i korzystając ze środków, które Ewangelia zaleca. Są nimi modlitwa, jałmużna i post" - przypominał w rozmowie z portalem Fronda.pl ks. dr hab. Stanisław Wronka. Dziś, w Środę Popielcową, przypominamy wywiad, który pojawił się na łamach naszego portalu przed siedmiu laty.
Piotr Damian. Święty, który znalazł skarb
Pewnego dnia idąc pasać świnie, mały Piotr znalazł szkatułkę z pieniędzmi. Zaczął wówczas zastanawiać się, co za to może sobie kupić, by poprawić swój nędzny los. Im dłużej jednak o tym myślał, tym bardziej stawało się dla niego jasne, że będzie to tylko spełnienie jakiejś krótkiej życiowej zachcianki.
Jeśli ktoś chce być pierwszym, niech będzie ostatnim ze wszystkich i sługą wszystkich
"Kto jedno z tych dzieci przyjmuje w imię moje, Mnie przyjmuje; a kto Mnie przyjmuje, nie przyjmuje Mnie, lecz Tego, który Mnie posłał"
Skąd biorą się grzechy w naszym życiu?
Ks. Sławomir Kostrzewa: Skąd biorą się grzechy w naszym życiu?
O plemię niewierne, jak długo mam być z wami?
"O plemię niewierne, jak długo mam być z wami? Jak długo mam was znosić?"
Niepopularna świętość
Mówienie o świętości nie jest zbyt popularne w dzisiejszym świecie. Pytanie, dlaczego tak się dzieje? Wydaje mi się, że przynajmniej z dwóch powodów. Po pierwsze, ten świat sam doskonale wyczuwa, jakby intuicyjnie, iż daleko mu do świętości, więc o niej nie mówi. A jednocześnie próbuje odwrócić kota ogonem, tzn. próbuje pokazać jako dobre, a może nawet święte to, co nim zwyczajnie nie jest.
Ks. Dominik Chmielewski: Nieprawdopodobnie skuteczna modlitwa
Ks. Dominik Chmielewski: Nieprawdopodobnie skuteczna modlitwa