Ja jestem drogą i prawdą, i życiem
PIERWSZE CZYTANIE Zmartwychwstały Chrystus ukazał się Jakubowi
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
PIERWSZE CZYTANIE Zmartwychwstały Chrystus ukazał się Jakubowi
Filip pochodził z Betsaidy nad Jeziorem Galilejskim. Był uczniem Jana Chrzciciela. Powołany przez Jezusa, został jednym z dwunastu Jego uczniów:
PIERWSZE CZYTANIE Nawrócenie i chrzest Etiopczyka
Łukasz Antoni Falcone urodził się w Acri, w Kalabrii, 19 października 1669 roku, w rodzinie robotniczej. Wcześnie został osierocony przez ojca. Zaopiekował się nim wówczas brat matki, ksiądz Domenico Errico. Wuj oczekiwał, że Łukasz zdobędzie zawód i będzie wspierał swoją owdowiałą matkę.
Jan Paweł II na temat męczeństwa
"Dopóki w mieście są ludzie wierzący, będę z nimi. Bóg i moja wiara dadzą mi na to siłę " - powiedział biskup Charkowa Paweł Honczaruk. "My – księża –nie jesteśmy uzbrojeni. Jesteśmy ludźmi Kościoła. Naszą bronią jest Słowo Boże i modlitwa" - dodał.
Żyjemy w kraju, w którym wiarę w Boga deklaruje ok. 90% obywateli. Tymczasem przypatrując się debatom toczonym na forach internetowych można odnieść wrażenie, że coraz popularniejsze stało atakowanie Kościoła czy negowanie istnienia Boga. Osoby mianujace sie ateistami coraz czesciej, geściej i dobitniej starają sie udowodnić swoje „racje”, nie rzadko piszac je na onecie. Nie tylko ja to zauwazyłam, ale i wielu moich znajomych. Czasem aż przykro czytac komentarze…
– Słowo «Bóg» stało się dziś dla ludzi pustym naczyniem, które każdy może wypełnić według własnego uznania. Właśnie dlatego Bóg zadbał o to, by nadać swojemu imieniu treść: «Słowo stało się ciałem». Wcielenie nie pozwala już ludziom decydować o tym, kim jest Bóg” – powiedział Kard. Raniero Cantalamessa.
Kościół katolicki, w myśl nauczania Słowa Bożego i Tradycji, nie potępia homoseksualistów, ale potępia czyny homoseksualne, uznając je za grzech i czyn sprzeciwiający się prawu Bożemu. Dlatego powołaniem Kościoła i czynem miłosierdzia z jego strony wobec homoseksualistów nie jest akceptacja homoseksualizmu, ale wezwanie do nawrócenia osób, które czynom homoseksualnym się poddają. O homoseksualizmie, na podstawie swoich doświadczeń mistycznych, pisała również św. Katarzyna ze Sieny, dziewica i doktor Kościoła. Oto, co na temat homoseksualizmu możemy znaleźć w jej pismach:
Wielka święta, jaką była Katarzyna Sieneńska, także doświadczała napaści ze strony złych duchów. I to zarówno w sferze psychicznej, jak i fizycznej, o czym można dowiedzieć się z jej biografii, która wyszła spod pióra jej spowiednika O. Rajmunda z Kapui. Katarzyna była atakowana niezmiernie ciężkimi pokusami, myślami natrętnymi i koszmarami nocnymi. Demony ukazywały się jej także i w postaci widzialnej, unosząc się w powietrze, pokazując jej i mówiąc rzeczy obrzydliwe.
PIERWSZE CZYTANIE Krew Chrystusa oczyszcza nas z grzechu
Lecz któż to będę owi słudzy, niewolnicy i dzieci Maryi? To będą kapłani Pańscy, co jak ogień gorejący rozpalać będę wszędzie żar miłości Bożej. 14 Będą „jako strzały w ręku mocarnej” [Ps 127,4] Maryi, by przebić Jej nieprzyjaciół. Będę jako synowie pokolenia Lewi, którzy dobrze oczyszczeni ogniem wielkich utrapień, a ściśle zjednoczeni z Bogiem, nosić będą złoto miłości w sercu, kadzidło modlitwy w duchu i mirrę umartwienia w ciele. Dla biednych i maluczkich będą oni wszędzie dobrą wonią Chrystusową [2 Kor 2,15]; dla „wielkich” zaś tego świata, dla bogaczy i pysznych, będę wonią śmierci.
Hanna Chrzanowska urodziła się 7 października 1902 r. w Warszawie. Jej dziadkowie po stronie matki to znani warszawscy przemysłowcy, zaś dziadkowie po stronie ojca to podlascy ziemianie. Obie rodziny znane były z działalności charytatywnej, przy czym dziadkowie po stronie matki byli wyznania ewangelickiego, dziadkowie zaś po stronie ojca byli katolikami. To było jedną z przyczyn, że w domu rodzinnym Hanny nie było większego zaangażowania religijnego. Podstawowe wykształcenie Hanna otrzymała w swoim domu rodzinnym, szkołę średnią ukończyła u urszulanek w Krakowie. Po zdaniu matury wraz z koleżanką zaangażowała się w niesienie pomocy żołnierzom w czasie wojny bolszewickiej.