Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Pixabay

Wiara

Ofiarowanie dnia - piękna modlitwa!

OFIAROWANIE DNIA Niech wszystko, co czynię, przeniknie miłość Twoja. Panie mój i Boże mój, oto wołam do Ciebie. Napełnij duchem Twoim wszystko, co czynię, napełnij mocą Twoją trud mojego dnia. Nieustannie proszę Cię, Panie, wyrwij ze mnie wszelką złość, obdarz pokorą, wytrwałością, zaparciem się siebie. Niech gardzę działaniem, które nie szuka Ciebie; niech uciekam przed ciszą, która nie spoczywa w Tobie. Obdarz mnie Twoją radością, niech ona mnie ogarnie jak płomień niegasnący i wśród tego, co ciężkie, i wśród tego, co boli. Obdarz mnie światłem, aby przeniknęło ciemności, w których ludzie zapomnieli o Tobie. Obdarz mnie męstwem w działaniu, cierpliwością w wypełnianiu codziennych zadań, wytrwałością, kiedy wynik moich trudów zakrywasz przede mną w tajemnicy zamierzeń Twoich. Panie, przyjmij ten dzień i wszystkie dni życia mojego. Niech wszystko, co czynię, przenika miłość Twoja.

Screenshot Youtube

Kościół

Nie zapomnij pomodlić się dziś za papieża! Franciszek świętuje urodziny

Papież Franciszek obchodzi dziś 85. rocznicę urodzin. To jego ósme urodziny od czasu objęcia Stolicy Piotrowej. Do Rzymu docierają dziś życzenia od przywódców państw, rządów, osobistości religijnych, ludzi nauki i kultury z całego świata. Wszyscy pamiętajmy tego dnia o modlitwie za Ojca Świętego, prosząc Boga o potrzebne dla niego łaski, światłość Ducha Świętego i odwagę głoszenia światu Chrystusa.

Fot. wikipedia

Wiara

Bp Suchodolski o kryzysie wiary u młodych: Potrzebujemy nie parafii-urzędu, lecz parafii-domu

„Tych, którzy nie chcą – zostawmy na boku. Sakramenty naprawdę są dla wierzących, a nie dla tych, którzy chcą je traktować jako nabyty wzorzec tradycji czy jakiś atrybut kulturowy” – powiedział w rozmowie z KAI bp Grzegorz Suchodolski, przewodniczący Rady KEP ds. Duszpasterstwa Młodzieży i zasugerował, że w obecnej sytuacji kluczowe jest „pytanie o to, kiedy odejść od Kościoła masowego na rzecz wspólnotowego”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Łucjo, pomóż nam stać się dziećmi światłości!

Chrześcijanie oddając cześć męczennikom pierwszych stuleci zwracali szczególną uwagę na tych, którzy „z racji swojego wieku lub słabości płci wyraziściej ujawnili potęgę Bożej łaski oraz spontaniczność swojego chrześcijańskiego poświęcenia” (H. Fros). Do takich osób należy św. Łucja, dziewica i męczennica.

domena publiczna

Wiara

Prawdziwy adwent Maryi trwał dziewięć miesięcy

W szóstym miesiącu posłał Bóg anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, do Dziewicy poślubionej mężowi, imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja. Anioł wszedł do Niej i rzekł: «Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą. Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co miałoby znaczyć to pozdrowienie. Lecz anioł rzekł do Niej: «Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. Będzie On wielki i będzie nazwany `Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca». Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża?». Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. A oto również krewna Twoja, Elżbieta, poczęła w swej starości syna i jest już w szóstym miesiącu ta, która uchodzi za niepłodną.