"Przyszedłem ogień rzucić na ziemię i jakże pragnę, ażeby już zapłonął"
Czytania mszalne na dziś:
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
- Dziękuję Panu Bogu, który pozwala mi tak żyć i tak działać, bym mogła powiedzieć ludziom świadectwo. Jestem dziesiąty rok we wspólnocie Trudnych Małżeństw Sychar - mówiła Anna Jedna
Jak postępować wobec osób, które złamały przysięgę małżeńską i weszły w kolejny związek? Jak odnaleźć się w relacji z Bogiem żyjąc w tego rodzaju związku? Czy trwanie w grzechu wyklucza możliwość relacji z Bogiem? - odpowiedzi na te pytania udziela ks. Sławomir Kostrzewa. Zapis konferencji wygłoszonej w ramach rekolekcji dla małżeństw w Zduńskiej Woli, 20 czerwca 2020 roku.
"Jeśli ktoś chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje"
"Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr, czyli Opoka, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą"
"Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko nękana przez złego ducha"
Wybieraj: prawdziwa wolność lub wolność od Chrystusa!
Ateizm może być dla wielu ludzi jakimś etapem na drodze szczerego poszukiwania prawdy, ale w niektórych przypadkach jest nie tylko wynikiem braku wiedzy, ale także owocem notorycznego łamania norm moralnych i pychy człowieka oraz działania złego ducha, który „jest kłamcą i ojcem kłamstwa” (J 8,44) i wszelkimi sposobami próbuje zafałszować w ludzkiej świadomości prawdę o Bogu i o człowieku.
Około roku 1264 zwrócił się do św. Tomasza pewien misjonarz z Syrii z prośbą o argumenty potrzebne mu w dyskusjach z muzułmanami. Cztery najbardziej fundamentalne prawdy wiary chrześcijańskiej — donosił ów misjonarz — spotykają się wręcz z szyderstwem ze strony muzułmanów. Mianowicie prawda o Trójcy Świętej, prawda, że Syn Boży stał się człowiekiem i umarł za nas na krzyżu, oraz prawda, że dał nam do spożywania swoje prawdziwe Ciało i Krew.
U stóp Asyżu wznosi się bazylika Matki Bożej Anielskiej, wybudowana w XVI wieku. W samym centrum tej renesansowej świątyni znajduje się skromny kościółek benedyktyński z IX wieku, zwany Porcjunkulą. Pierwotny tytuł tego kościoła brzmiał - Najświętszej Maryi Panny z Doliny Jozafata. Według bowiem podania kapliczkę mieli ufundować pielgrzymi wracający z Ziemi Świętej. Mieli oni przywieźć grudkę ziemi z grobu Matki Bożej, który sytuowano w Dolinie Jozafata w Jerozolimie.
W sobotę wieczorem w kościołach w Krakowie i Wadowicach odbyła się Noc Chórów w ramach XI Kongresu Polskiej Federacji Pueri Cantores. W katedrze wawelskiej zaśpiewały Poznański Chór Katedralny oraz chór Canticum Novum z Suszca.
Jezu mój, przez upokorzenie, jakie okazałeś, myjąc nogi swym uczniom, proszę Cię o łaskę prawdziwej pokory, abym się upokarzał względem wszystkich, szczególniej zaś względem tych, co mną gardzą.
Ks. Sławomir Kostrzewa: Bóg ma miliony sposobów uzdrowienia twojego życia