Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Wikipedia, CC BY-SA 4.0 [unknown author - scanned picture (from a leaflet)]

Kościół

Świętych Czterdziestu Męczenników z Sebasty

Do najsilniejszych ośrodków życia chrześcijańskiego w dawnej Armenii należała Sebasta. Dlatego też po wybuchu prześladowania Dioklecjana (+ 313) miasto to musiało złożyć szczególnie krwawe ofiary. Sam Dioklecjan był synem niewolnika w Dalmacji. Jednak dzięki wybitnym zdolnościom uzyskał wolność, w karierze wojskowej pokonywał kolejne stopnie aż został komendantem gwardii cesarskiej, a wreszcie cesarzem rzymskim. W roku 286 przybrał sobie do pomocy i do współrządów jako współcesarza Maksymiliana Herkulesa, a potem jeszcze dwóch innych - Galeriusza (305-311) i Konstancjusza Chlora. Maksymian i Galeriusz wykazywali szczególne okrucieństwo w stosunku do wyznawców Chrystusa. Ten sam kurs kontynuował na Wschodzie następca, cesarz Licyniusz (306-323).

Fot. screenshot - YouTube (Rinnovamento nello Spirito Santo)

Wiara

Lider włoskich charyzmatyków o przebudzeniu w Asbury

Duchowe przebudzenie, jakie dokonało się w ostatnich tygodniach na kampusie akademickim w Asbury, a potem objęło również inne uniwersytety i miasta w Stanach Zjednoczonych można porównać do wydarzeń w Pittsburghu, które w 1967 r. dały początek odnowie charyzmatycznej – uważa Salvatore Martinez przewodniczący Odnowy w Duchu Świętym we Włoszech, a zarazem konsultor trzech watykańskich dykasterii.

Fot. via Pixabay.com

Świadectwo

Niezwykłe świadectwo! Jestem dzieckiem anonimowego dawcy nasienia

Mój biologiczny ojciec sprzedał własną spermę kiedy studiował medycynę. Pracownicy banku nasienia pochwalili go, że okazał się altruistą dla rodziny, w której jedno z małżonków cierpiało na bezpłodność. Jednocześnie obiecano mu anonimowość. Moi rodzice kupili tą spermę, a lekarz zastosował ją do sztucznego zapłodnienia mojej biologicznej matki. Jestem dzieckiem obcego mężczyzny, który sprzedał własną córkę rodzinie, której nigdy nie pozna. Moja biologiczna matka i przybrany ojciec byli bardzo szczęśliwi, kiedy zabieg zapłodnienia zakończył się ciążą. W tym wszystkim nikt nie pomyślał jak będę się czuła kiedy poznam prawdę o moim poczęciu i nie będę miała prawa poznać mojego biologicznego ojca, rodziny i dokumentacji medycznej związanej z moim poczęciem i przyjściem na świat. Z tego powodu nienawidzę sposobu, przez który poczęłam się. Jak można sprzedawać osobę? Oczywiście ktoś powie, że wtedy to była tylko sperma, ale to nasienie sprzedano w celu stworzenia dziecka. Dlaczego zgodnie z

Fot. screenshot - YouTube (Dominikanie.pl)

Tylko u nas

O. Jacek Salij OP: Rehabilitująca moc spowiedzi

Wiktor Krasin (ur. 1929) po raz pierwszy aresztowany został w 1949 roku i z sześcioma kolegami skazany na 8 lat lagrów za działalność antypaństwową. W 1954 roku zwolniony i zrehabilitowany, z czasem stal się jednym z najbardziej znanych dysydentów antykomunistycznych w ZSRS. W 1969 roku był współzałożycielem Inicjatywnej Grupy - jednej z najbardziej znaczących nielegalnych organizacji obrony praw człowieka w imperium sowieckim. W tym samym roku skazany został za pasożytnictwo na 5 lat zesłania do Kraju Krasnojarskiego. Podczas zsyłki podjął grę z KGB. W czasie jednego z przesłuchań zaproponowano mu, że wróci do Moskwy, jeśli podpisze zobowiązanie, że zaprzestanie działalności opozycyjnej. Krasin wyraził zgodę, ale tylko ustnie. To wystarczyło. W 1971 roku powrócił do stolicy po 19 miesiącach zsyłki. Aresztowany kolejny raz w 1972 roku, poszedł już na pełniejszą współpracę z KGB. Z czasem zaczął obciążać zeznaniami swoich towarzyszy, innych z kolei nakłaniał do współpracy ze śledczymi.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Jan Boży. Swoje życie poświęcił opiece nad chorymi

Jan Ciudad, urodzony 8 marca 1495 roku, syn Andrzeja Ciudad i Teresy Duarte, bogobojnej rodziny rzemieślniczej z Montemor o Novo w Portugalii, mając lat dziesięć uciekł z domu, wiedziony żądzą poznania szerokiego świata i jego dziwów, o których opowiadał przygodny wędrowiec, przygarnięty na nocleg. W hiszpańskim miasteczku Oropeza wyczerpanym i chorym chłopcem zajął się zacny obywatel Mayoral. Tu znalazł św. Jan jakby drugi dom rodzicielski.

Fot. via Pixabay.com

Świadectwo

Chwała Bogu! Cudowne nawrócenie poganina

Siedmioletnia dziewczynka o imieniu Priyala zdawała się być już nieżywa. Leżała na łóżku bez ruchu, dręczona wysoką gorączko. Jedynie powracające ataki kaszlu i bólu brzucha wskazywały, że jeszcze żyje.