Tag

Tag: watykan

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem watykan.

Fot. Iesu Communio (Flickr)

Zakonnice w dżinsach

Wspólnota ma oryginalne założenia, choć oparta jest o duchowość mniszek klarysek. Jak wyjaśnia arcybiskup Burgos, J.E. Gil Hellín, „nie jest refundacją ani adaptacją charyzmatu mniszek klarysek; ten ostatni nie potrzebuje żadnego przystosowania, aby dalej funkcjonować, ponieważ nadal przynosi bardzo obfite owoce świętości w Kościele. Jesu Communio jest czymś innym, jest nową rzeczywistością”. ( zyciezakonne.pl )

Fot. MorgueFIle

Kościół

Porozumienie Bractwa św. Piusa X i Watykanu nazwane „teologicznym samobójstwem”

„To, co reprezentuje Bractwo oraz to, co jest nauką Soboru, a co papiestwo akceptuje jednogłośnie, jest kompletnie sprzeczne” – powiedział Beinert. Do porozumienia mogłoby dojść jedynie wówczas, gdyby jedna ze stron ustąpiła. A „to oznaczałaoby dla obu stron teologiczne samobójstwo, do tego zaś nie może dopuścić ani papież, ani Bractwo, bo w przeciwnim razie Bractwo musiałoby się poddać” – dodał profesor.

Papież Franciszek (Fot. Casa Rosada/Wikipedia)

Kościół

Byli anglikanie mają ewangelizować, także byłych katolików – zdecydował Franciszek

Ojciec Święty postanowił bowiem, że członkami ordynariatu będą mogli się stać również katolicy, którzy nie dopełnili drogi inicjacji chrześcijańskiej, a powrócili do wiary i udziału w życiu Kościoła dzięki ewangelizacyjnej działalności ordynariatu. Jednocześnie nota Kongregacji Nauki Wiary przypomina, że członkiem ordynariatu można się stać poprzez obiektywne przyjęcie któregoś z sakramentów inicjacji (chrztu, Eucharystii czy bierzmowania), a nie ze względów subiektywnych czy pod wpływem osobistych preferencji.

Papież Franciszek (Fot. Casa Rosada/Wikimedia Commons)

Kościół

Pierwsza papieska pielgrzymka do ... imigrantów! Papież ponownie zaskakuje

„Ojciec Święty pragnie modlić się za tych, którzy utracili życie na morzu, odwiedzić tych, którzy ocaleli i obecnych na tej wyspie uchodźców. Chce także dodać otuchy mieszkańcom wyspy i zaapelować do wszystkich, aby zatroszczono się o tych braci i siostry w skrajnej potrzebie” – czytamy w watykańskim komunikacie. W programie krótkiej kilkugodzinnej wizyty Papieża Franciszka na Lampedusie przewidziano złożenie na morzu hołdu tym, którzy zginęli, spotkanie w porcie z imigrantami i miejscową ludnością oraz Mszę na miejscowym stadionie.

Fot. FreeDigitalPhotos

Kościół

O dialogu z muzułmanami: Uda się nam uniknąć konfliktu cywilizacji, jeśli uda się nam wyjść ze stanu niewiedzy, ignorancji

Kard. Tauran: Było to już dziewiętnaste spotkanie tego rodzaju. Ma ono więc długą tradycję. Tym razem zajmowaliśmy się tematem: „Wierzący w obliczu materializmu i sekularyzacji”. Szukaliśmy wspólnego stanowiska w podejściu do tego tematu. Podkreśliliśmy, że życia religijnego nie można odseparować od życia zwyczajnego. Ponieważ wierzący jest też obywatelem, członkiem społeczeństwa. W zwyczajnym życiu istnieje komplementarność aspektów duchowych i materialnych. I właśnie obowiązkiem nas wierzących jest pogodzenie tych dwóch wymiarów. Wyraziliśmy też ubolewanie, że współczesne społeczeństwo, zwłaszcza młode pokolenia, zatraciły swe duchowe korzenie. Trzeba więc się starać, by ludzkość odzyskała życie wewnętrzne. W ubiegłą środę przyjął nas Papież i zachęcił nas, byśmy kontynuowali naszą współpracę. W obecności Franciszka dokonała się też wymiana opinii na temat sytuacji w Syrii. Doszliśmy do zgody, że przemoc narusza świętość ludzkiego życia. I podkreśliliśmy, że instytucje naszych religi

Papież Franciszek (fot. Wikipedia)

Kościół

Papież freakiem?

Marta Brzezińska-Waleszczyk: Nie ma chyba takiego tygodnia, w którym papież Franciszek nie zaskoczyłby wiernych. Ostatnio stwierdził, że nie jest księciem, żeby chodzić na koncerty. Miał sporo pracy, więc odmówił pójścia na koncert symfoniczny w Auli Pawła VI, co jednych zachwyciło, a innych zbulwersowało. Niemniej, pojawiły się głosy, że dzięki swoim, niespotykanym dotąd gestom, Franciszek wyznacza nowe, powiedzmy nieco z przymrużeniem oka, trendy. Papież hipster?

Papież Franciszek (Fot. Wikimedia Commons)

Radykalne zmiany w Watykanie - Papież zrywa z tradycją dworzan!

Jakie powody stoją za decyzją Papieża? Jak piszą media włoskie chodzi o to, że Papież jako skromny człowiek, nie lubiący zewnętrznego bogactwa, "obco czuje się w Pałacu Apostolskim i w towarzystwie otaczających go na każdym kroku dygnitarzy w paradnych strojach z orderami. A tak wyglądają szambelani papiescy, dostojnicy będący wyłącznie ozdobą papieskiego dworu". Drugi powód to taki, że wielu z owych dworzan okazało się aferzystami i przestępcami.

Papież Franciszek (Fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Papież Franciszek: Miłość do Chrystusa, Kościoła i człowieka to trzy istotne aspekty nauczania Pawła VI

„Paweł VI potrafił w trudnych latach dać świadectwo wiary w Jezusa Chrystusa. Wciąż jeszcze słychać echo tego tak bardzo dziś aktualnego wezwania: «Potrzebujemy Cię Chryste!». Tak, dzisiejszy człowiek jak nigdy dotąd potrzebuje Chrystusa, potrzebuje Go dziś świat, bo na «pustyniach» zsekularyzowanego świata mówi nam On o Bogu, objawia Jego oblicze” – stwierdził Papież.Franciszek przypomniał też namiętną miłość Pawła VI do Kościoła. W pełni doświadczył on udręk wspólnoty wierzących po Soborze Watykańskim II, ale też światła, nadziei i napięcia. Miał jednak jasną wizję Kościoła, który jest Matką, niesie Chrystusa i do Niego prowadzi – mówił Papież, przypominając ewangelizacyjną adhortację Evangelii nuntiandi, która, jak podkreślił, jest najważniejszym dokumentem duszpasterskim wszechczasów. Pytania dotyczące ewangelizacji, które Paweł VI w tej adhortacji postawił Kościołowi, wciąż pozostają aktualne.„Te pytania odnoszą się również do współczesnego Kościoła, do nas wszystkich – wskazał Fr

Budynek seminarium diecezji sosnowieckiej w Krakowie (fot. Wyższe Seminarium Photos_Picasa.web)

Kościół

Ciąg dalszy sprawy sosnowieckiego seminarium. "Znowu sprawa została potraktowana tak, jakby księża to były małe dzieci, którym można wszystko powiedzieć, a oni uwierzą"

Prowadzę Fundację br. Alberta, która na terenie diecezji sosnowieckiej od dwudziestu lat prowadzi ośrodek dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. W tym czasie poznałem wielu księży, którzy pracują na terenie diecezji, a o których mam jak najlepsze zdanie. Kiedy napisałem książkę „Chodzi mi tylko o prawdę”, jeden z tych księży zgłosił się do mnie właśnie w sprawie problemów, jakie trawią sosnowieckie seminarium. O tych sprawach poinformowałem swoje władze kościelne. Uznałem, że nie mam kompetencji, aby oceniać, czy to jest prawdziwe, czy nie. Rok temu przekazałem informację o wielu listach, jakie dostałem z całej Polski, w tym także z diecezji sosnowieckiej. Przynajmniej rok temu, mój bezpośredni zwierzchnik, czyli ks. kard. Stanisław Dziwisz wiedział o tym ode mnie.